Nieuwsuur
NOS NieuwsAangepast

Laatste Wil: verdubbeling ledental door middel voor levensbeëindiging

Coöperatie Laatste Wil heeft het aantal betalende leden in twee dagen tijd bijna verdubbeld zien worden van 3323 naar 6800. Dat gebeurde na een uitzending van Nieuwsuur, afgelopen vrijdag, waarin bestuursleden een legaal verkrijgbaar middel presenteerden voor een waardig sterven. In dagblad De Stentor vertelt voorzitter Jos van Wijk dat hij er een dagtaak aan heeft om de nieuwe leden in te schrijven.

De coöperatie noemde in Nieuwsuur het middel een doorbraak. Het is geen medicijn, maar een conserveermiddel dat legaal verkrijgbaar is. Leden van de coöperatie willen met het middel snel en pijnloos kunnen sterven op een zelfgekozen moment.

Coöperatie Laatste Wil: nieuw zelfdodingsmiddel gevonden

Leden van Laatste Wil kunnen na een half jaar lidmaatschap informatie krijgen over het middel, waar het te krijgen is en hoe het gebruikt moet worden. De coöperatie wil voorkomen dat het middel impulsief wordt gebruikt. Laatste Wil gaat het niet zelf verstrekken.

'Juridisch een dun koord'

De coöperatie heeft naast bijval ook kritiek gekregen. Volgens advocaat Wim Anker bewandelt de coöperatie juridisch een dun koord. Hij wijst op een uitspraak van de Hoge Raad. Daarin staat dat iedere gedraging van een burger waardoor de zelfdoding mogelijk wordt gemaakt dan wel gemakkelijker, strafbaar is.

Hoogleraar Joep Hubben uitte dit weekend zijn zorgen over de plannen van de coöperatie. Hij is vooral bezorgd over het gebrek aan controle op het gebruik ervan. "Iedereen boven de 18 kan lid worden en het aanvragen", zegt hij. "Een middel waarvan de werking in het geheel niet bekend is. Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid. Er is geen enkele controle en er zijn geen serieuze waarborgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl