'Keuze William en Kate voor derde kind geen tactische, maar uit liefde'

Aangepast
Prins William, zijn vrouw Kate en hun kinderen Getty Images
Geschreven door
Rebecca Vernhout
redacteur Online

Met gezinnen van drie, vier en vijf kinderen, ligt het aantal nakomelingen van de Europese royals aanmerkelijk hoger dan van het gemiddelde Europese gezin. In de meeste Europese landen bereikt het gemiddelde kindertal per vrouw vaak amper de twee. In Nederland lag dat aantal afgelopen jaar op 1,6.

In vorige generaties waren veel nakomelingen een noodzaak voor het veilig stellen van de troonopvolging. In het geval van de derde telg van William en Kate is daar geen sprake van: de volgende zoon of dochter is de vijfde in de lijn van de troonopvolging.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

William en Kate in blijde verwachting

Hun keuze voor een derde kind is zeker geen strategische, menen koningshuisdeskundigen. Dat Kate, ondanks haar eerdere ervaringen met zwangerschapsmisselijkheid, toch opnieuw kiest voor een zwangerschap, zou juist aantonen hoe gewenst dit kind is.

Uiteraard scheelt het dat Kate en William geen hypotheek bij elkaar hoeven te sprokkelen, meent Justina Marcella, hoofdredacteur van het royaltyblad Vorsten, maar verder maken ze afwegingen "als elk ander paar".

"Kate en William genieten van hun gezin", stelt Marcella. "Ze vormen een liefdevol gezin. Dat ziet de buitenwereld ook. Kate praat bij elk publiek optreden wel over haar kinderen. De kinderen worden meegenomen naar officiële gelegenheden en op reizen naar het buitenland."

1/4Kate met Charlotte Reuters
2/4De Britse prins William en zijn gezin komen aan in Australië AFP
3/4Prins George ANP
4/4Prinses Charlotte Reuters

Waar prins Charles als kind zijn moeder Elizabeth nauwelijks zag, volgt prins William meer het voorbeeld van zijn moeder Diana. Zij wilde haar zoons niet op een eiland laten opgroeien en deed zo veel mogelijk gewone dingen met ze. William en Kate voeden hun kinderen, George en Charlotte, ook zelf op en besteden de zorg zo min mogelijk uit. De 4-jarige George gaat bijvoorbeeld naar een gewone basisschool waar hij geen voorkeursbehandeling krijgt.

De koninklijke familie geeft de prins en zijn vrouw daar alle ruimte voor. Zo had prins Philip, die onlangs op 96-jarige leeftijd met pensioen ging, een vollere agenda dan het echtpaar samen. Marcella verwacht dat die ruimte er voorlopig ook blijft. "Als prins Charles net als zijn ouders nog tot op hoge leeftijd actief blijft, kunnen William en Kate in alle rust hun kinderen grootbrengen."

Onduidelijkheid over ideale gezinssamenstelling

Uit langdurig onderzoek in Australië blijkt dat gezinnen met vier of meer kinderen het gelukkigst zijn. Hoewel een groot gezin meer drukte en kosten met zich meebrengt, zijn de kinderen zelfstandiger en gelukkiger. Ook zijn alle gezinsleden veerkrachtiger en minder gestrest. Maar eerder onderzoek onder Britse ouders, wees juist uit dat de beste gezinssamenstelling een gezin is met twee dochters. Daar verloopt de communicatie het makkelijkst en kan iedereen goed met elkaar overweg.

William en Kate zijn geen uitzondering, kijkende naar de Europese koningshuizen. Veel koninklijke families hebben drie of meer nakomelingen.

De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde hebben vier kinderen, prins Pavlos van Griekenland heeft vijf kinderen met prinses Marie-Chantal en de drie kinderen van de Zweedse koning Carl Gustaf hebben inmiddels voor zes kleinkinderen gezorgd, de zevende is op komst.

1/4Koning Filip, zijn vrouw Mathilde en de kinderen (v.l.n.r.) Gabriel, Elisabeth, Emmanuel en Eleonore EPA
2/4Het Griekse kroonprinselijk gezin epa
3/4Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia van Zweden met nageslacht twitter
4/4Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen bij de jaarlijkse fotosessie eerder dit jaar ANP

STER Reclame