AFP

Na zeventig jaar trouwe dienst mag hij vandaag eindelijk met pensioen: prins Philip, Duke of Edinburgh, de man van koningin Elizabeth. Philip kwakkelt de laatste jaren met zijn gezondheid en wil het op 96-jarige leeftijd wat rustiger gaan doen. Hij stopt daarom met publieke optredens en verplichtingen.

Philip is vanmiddag aanwezig bij een parade van de koninklijke marine, en dat is dan dat. Nooit meer handjes schudden, lintjes knippen en plaquettes onthullen. Het zal een opluchting zijn voor Philip, die plichtsgetrouw zijn taken vervulde, maar ze niet altijd serieus nam.

Philip Flapuit

Het koninklijke keurslijf knelt weleens bij Philip, die een veelbelovende carrière in de marine opgaf. Hij ontploft soms tegen zijn personeel en kan behoorlijk openhartig uit de hoek komen. Tijdens zijn lange carrière als de-man-van vulde hij zijn functie op een losse manier in.

Regelmatig nam hij zichzelf en anderen op de hak. Soms gepast, soms ongepast. Zo vroeg hij eens aan een vrouwelijke marinier of ze hiervoor in een stripclub had gewerkt. En tegen een Filipijnse zuster in Groot-Brittannië merkte hij op dat "de Filipijnen nu zeker halfleeg zijn, aangezien jullie hier nu allemaal in onze gezondheidszorg werken". Seksistisch en discriminerend, zeggen critici.

Maar het is juist die informele stijl die hem ook geliefd maakt, in een land met vrij stijve en afstandelijke royals. De Queen en haar zoon Charles staan nu eenmaal niet bekend om hun warmte en humor. Prins William, en vooral prins Harry hebben een stuk meer van hun opa meegekregen.

Bijna 5500 speeches

Wie denkt dat prins Philip alleen maar van receptie naar receptie liep, heeft het mis. Hij heeft niet stilgezeten sinds hij in 1947 trouwde met troonopvolger Elizabeth. Hoewel de Duke er zichtbaar niet altijd zin in had, ging hij braaf naar zijn werk. De cijfers van zijn individuele plichtplegingen zijn duizelingwekkend: 22.219 keer kwam hij in zijn eentje naar een koninklijke verplichting. 637 keer reisde hij zonder de Queen af naar het buitenland voor een bezoek. Hij kwam in 143 landen en hield 5496 keer een speech.

Het leven van de partner van de Britse vorst stond volledig in het teken van de kroon. Al 65 jaar zit koningin Elizabeth op de troon, en al die tijd stond Philip naast haar. "Mijn kracht", noemt ze de man die wordt gezien als de stabiele en belangrijkste factor die deze onwaarschijnlijk lange regeerperiode mogelijk maakt.

Nu, na zeventig jaar lintjes knippen, krijgt Philip wat meer tijd voor zichzelf. Of hij zijn vrouw ook wat vaker gaat zien valt te betwijfelen. De Queen, 91 jaar oud, benadrukt dat zij gewoon op hetzelfde moordende tempo doorwerkt.

Philip zullen we overigens wel af en toe nog in het openbaar zien, als hij zijn vrouw begeleidt. Maar niet meer omdat het moet: alleen als hij er zelf zin in heeft.

STER reclame