Eigenaar Sjeik Mansour (tweede rechts) snijdt in Abu Dhabi een taart aan vanwege de titel van Manchester City
NOS VoetbalAangepast

Spaanse profliga wil ook UEFA-onderzoek naar Manchester City

De Spaanse profliga wil dat de UEFA ook onderzoek gaat doen naar het financieel handelen van Manchester City. Dat zegt voorzitter Javier Tebas van de Liga de Futból Profesional, de overkoepelende organisatie van Spaanse profclubs.

Vorige week kondigde de UEFA al aan dat de financiën van Paris Saint-Germain onder de loep worden genomen. Volgens de Europese voetbalbond worden nog geen aanstalten gemaakt om ook onderzoek te doen naar Manchester City.

Zowel Manchester City als Paris Saint-Germain gaven deze transferperiode honderden miljoenen euro's uit. PSG betaalde 222 miljoen euro voor Neymar en lijfde daarna ook Kylian Mbappé van AS Monaco in. Die deal was opmerkelijk omdat PSG het 18-jarige talent eerst huurt en hem volgend jaar pas koopt voor 180 miljoen euro. De niet alledaagse constructie zou bedacht zijn om het transferbedrag in het volgende boekjaar te kunnen onderbrengen.

Staatsgeld

Volgens voorzitter Tebas van La Liga profiteren Manchester City (eigendom van investeerders in de Verenigde Arabische Emiraten) en Paris Saint-Germain (in Qatarese handen) van staatsgeld. Daarmee doen ze peperdure spelersaankopen die de markt verpesten. Tebas meent dat de handelwijze van de clubs zorgt voor scheefgroei in de Europese competitie en onherstelbare schade toebrengt aan de voetbalindustrie.

Trots meldt Paris Saint Germain de komst van Neymar

Zowel City als PSG stonden al eerder in het beklaagdenbankje van de UEFA. In 2014 werd er ook onderzoek gedaan naar hun financiële handel en wandel. De clubs moesten toen 20 miljoen euro van hun Champions League-prijzengeld inleveren en hun uitgavenpatroon beperken.

Regels nog steeds niet nageleefd

Maar volgens de Spaanse profliga handelen Manchester City en Paris Saint-Germain nog steeds in strijd met de regels van 'Financial Fair Play'. Voorziter Tebas van La Liga: "PSG is een 'veelpleger' die al jaren de door de UEFA opgestelde regels om de clubs financieel gezond te houden, aan zijn laars lapt."

"Het is daarom belangrijk dat de Europese voetbalbond niet alleen naar de meest recente transfers kijkt. maar ook naar de historie van Paris Saint-Germain in het niet naleven van de regels. De transfers zijn het resultaat van jaren van financiële doping bij de club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl