Dick Advocaat
NOS VoetbalAangepast

Hoeveel kans maakt Oranje nog op het WK? Oordeel zelf

De meningen over hoe groot de kans is dat het Nederlands elftal zich plaatst voor de play-offs van het WK lopen flink uiteen. Op papier kan het nog en daarom schetsen we met nog twee speelronden te gaan de scenario's na de 3-1 overwinning op Bulgarije.

Houd de avond van 10 oktober vrij. Dan speelt Nederland in de laatste speelronde in Amsterdam de allesbeslissende wedstrijd tegen Zweden. In de huidige situatie moet Oranje drie punten goedmaken op de Scandinaviërs en een verschil in doelsaldo van zes treffers wegwerken om als een van de acht beste nummers twee door te kunnen gaan naar de play-offs.

Feitelijk kan Oranje nog groepshoofd worden en directe plaatsing afdwingen, maar het is zo onwaarschijnlijk dat Frankrijk na het gelijkspel tegen Luxemburg ook tegen Bulgarije en Wit-Rusland de mist ingaat, dat we dat scenario verder buiten beschouwing laten.

Ieder doelpunt telt

In de voorlaatste wedstrijd in Wit-Rusland, op 7 oktober, moet Oranje winnen en proberen qua doelsaldo niet achter te blijven op Zweden, dat die dag vermoedelijk ruim wint van Luxemburg. Nederland won thuis met 4-1 van Wit-Rusland.

Dan komt het dus aan op de onderlinge confrontatie tussen Oranje en Zweden, drie dagen later. Als alles blijft zoals het nu is, heeft Nederland een overwinning met drie doelpunten verschil nodig om Zweden te passeren. In Zweden speelde het Nederlands elftal met 1-1 gelijk.

Stand groep A

1. Frankrijk 8-17 (15-5)
2. Zweden 8-16 (18-7)
3. Nederland 8-13 (16-11)
4. Bulgarije 8-12 (13-17)
5. Luxemburg 8-5 (7-17)
6. Wit-Rusland 8-5 (4-16)

Als Oranje met Zweden gelijk eindigt in punten én doelsaldo, dan wordt er gekeken naar het aantal gemaakte goals. Op dit moment is Zweden Nederland wat dat betreft de baas met achttien om zestien treffers. Ieder doelpunt telt dus.

Mocht Nederland tweede worden in de groep, dan is Oranje er nog niet. Er zijn negen groepen, alleen de slechtste nummer twee van al die groepen valt af. Met het huidige puntenaantal zou dat Oranje zijn. Ierland, Montenegro en Denemarken hebben ook dertien punten, maar nog een wedstrijd meer te spelen.

Geen beschermde status

Overleeft Oranje uiteindelijk ook die schifting en zijn de play-offs bereikt, dan hangt veel af van de loting. En ook dat wordt billenknijpen, want op basis van de huidige ranking - Nederland is 38ste - zal de ploeg van Dick Advocaat niet tot de vier geplaatste teams behoren en zou een tegenstander als Italië uit de koker kunnen komen.

Voor het duel van gisteravond met Bulgarije had onderzoeksbureau Hypercube berekend dat Oranje nog zestien procent kans maakte op plaatsing voor het WK. "Dat is nog steeds zo. De kans dat we het WK halen, is nog steeds even groot", zei bondscoach Dick Advocaat na de wedstrijd.

Ron Jans en Pierre van Hooijdonk, de twee analisten van de NOS, hoorden het met ongeloof aan. "Zweden is twee goals uitgelopen, dus zijn onze kansen geslonken", zei Jans. Van Hooijdonk was nog resoluter. Volgens hem is Oranje praktisch begraven: "Er hoeft alleen nog maar zand overheen."

Duidelijk is in ieder geval dat Nederlandse deelname aan het WK aan een zijden draadje hangt, maar dat is nog niet geknapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl