Topvrouw van het jaar 2014 Nienke Meijer (l) luidt de gong op de beurs
NOS NieuwsAangepast

'Buitenlandse hulp nodig om vrouwen aan top zakenleven te krijgen''

Nederland gaat met andere Europese landen samenwerken om meer vrouwen op topposities te krijgen in het bedrijfsleven. Minister Ploumen tekent vandaag, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, een eerste samenwerkingsovereenkomst met Italië.

Dat gebeurt op de jaarbijeenkomst van Topvrouwen.nl, een stichting die meer vrouwen op topfuncties in het bedrijfsleven wil krijgen.

Italië doet het beter dan Nederland als het gaat om vrouwelijke topbestuurders in het bedrijfsleven, zegt de stichting. Vrijdag werd bekend dat het aantal vrouwen in het bestuur van beursgenoteerde bedrijven in Nederland het afgelopen jaar is afgenomen tot 6,2 procent. In de raad van commissarissen is dat nu gemiddeld 24,6 procent.

Topvrouwen.nl beheert een database met hooggekwalificeerde vrouwen die klaar staan om een (extra) bestuursfunctie op zich te nemen. Kabinet en werkgevers streven ernaar dat 30 procent van de topposities in het bedrijfsleven worden bezet door vrouwen.

Conservatief

Voorzitter Marry de Gaay Fortman van topvrouwen.nl maakt zich zorgen. "Het gaat veel te langzaam. Daardoor oogt Nederland in het buitenland heel conservatief. Als het aantal benoemingen niet fundamenteel omhoog gaan is er een vorm van dwang nodig", zegt De Gaay Fortman

Komend jaar zal Nederland met meer Europese landen gaan samenwerken om te kijken welke maatregelen effectief zijn om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Zo heeft Italië met succes een quotum-systeem ingevoerd.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse database van geschikte vrouwen navolging krijgt in andere Europese landen.

Speeddates

Topvrouwen.nl heeft inmiddels 1350 profielen in zijn bestand. Ook organiseert de organisatie regelmatig speeddates tussen vrouwen en wervingsbureaus. Daaruit zijn volgens de stichting tientallen benoemingen voortgekomen.

De sleutel naar meer vrouwen aan de top ligt Topvrouwen.nl bij de mannen. Daarom is koning Willem-Alexander ook uitgenodigd om de ondertekening van de Europese overeenkomst bij te wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl