Een bewakingscamera
NOS NieuwsAangepast

'Meer beveiligingscamera's aangemeld bij politie'

Steeds meer particulieren en bedrijven melden hun bewakingscamera's aan bij de politie. Trouw schrijft dat er inmiddels 160.000 beveiligingscamera's bekend zijn bij de politie, een toename van 60.000 vergeleken met oktober vorig jaar.

De camera's kunnen van pas komen bij het oplossen van een misdrijf.

Volgens de krant komen er per dag zo'n 60 aanmeldingen binnen. Dat zou neerkomen op zo'n 180 camera's die elke dag aan de databank van de politie worden toegevoegd, omdat de gemiddelde aanmelding drie camera's telt.

Trouw verklaart de snelle groei door brancheorganisaties in bijvoorbeeld de horeca, die afspraken maken om hun systemen gezamenlijk aan te melden. De databank zou de laatste tijd vooral worden gevuld met camera's die voordeuren en tuinen in de gaten houden en zo ook delen van de openbare weg filmen.

Politie kan niet meekijken

De politie gebruikt al langer bewakingsbeelden van particulieren, maar voorheen konden beelden alleen na een uitgebreide procedure worden gevorderd. Met het project Camera in Beeld kan de politie volgens Trouw snel zien waar camera's hangen die mogelijk beelden hebben gemaakt van een misdrijf. Die beelden kunnen vervolgens snel worden opgevraagd en bekeken.

Hoewel de politie dus met het netwerk makkelijk kan zien waar camera's hangen, kan de databank volgens Trouw niet gebruikt worden om live mee te kijken met de camera's. Na een incident moet nog contact worden opgenomen met de eigenaar van de camera's om de beelden op te vragen.

Trouw schrijft dat de politie al ruim 84.000 keer een zoekvraag heeft gedaan via het systeem. Er zouden 14.600 politiemensen gebruik hebben gemaakt van de databank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl