Een bewakingscamera van een ondernemer.
NOS NieuwsAangepast

Zo'n 100.000 particuliere bewakingscamera's in database politie

In een database met beveiligingscamera's van bedrijven en particulieren, waar de politie sinds begin dit jaar aan werkt, staan nu 100.000 camera's geregistreerd. Door toegang te krijgen tot de beelden van die camera's, hoopt de politie misdrijven sneller te kunnen oplossen.

Als het aan de politie ligt komen er nog meer camera's in de databank Camera in Beeld. Projectleider Bart Willemsen hoopt dat er "zo veel mogelijk" van de naar schatting anderhalf miljoen particuliere beveiligingscamera's op worden aangesloten.

Volgens de politie zijn de beelden van publieke camera's, zoals bijvoorbeeld die van gemeenten of de politie zelf, niet altijd toereikend. Als een voortvluchtige in een gebied is waar geen politiecamera's hangen, kunnen de beveiligingscamera's van bedrijven en burgers toch een spoor opleveren. Op die camera's is vaak nog een deel van de openbare weg te zien, omdat ze gericht staan op een voordeur of een oprit.

Zo'n 100.000 particuliere bewakingscamera's in politiedatabase

Willemsen, die bij de politie projectleider High Impact Crime is, noemt het in kaart brengen van particuliere camera's een efficiënte methode. "Als je achteraf moet nazoeken waar beelden beschikbaar zijn, is dat lastig", zegt hij. "Nu kunnen we na een incident heel eenvoudig zien welke camera's er in dat gebied actief zijn."

Dat heeft al herhaaldelijk tot succes geleid. Willemsen noemt het voorbeeld van een overval op een juwelier. "Een paar straten verderop bleek een particuliere camera te staan. Daarop was te zien hoe de overvaller juist in dat beeld zijn masker opzette. Zo kom je veel sneller bij de dader uit." Zonder de beelden van die camera was de zaak nooit zo snel opgelost, denkt Willemsen.

Het helpt niet alleen jezelf, maar ook andere bedrijven in de buurt.

Richard Bruinings, restauranthouder

Ook ondernemers zeggen dat het cameranetwerk de pakkans vergroot. Richard Bruinings, die in Barneveld een restaurant runt, ziet alleen maar voordelen. "We hebben hier drie jaar geleden een overval gehad. Met de camerabeelden van de gemeente en van collega-ondernemers is die zaak snel opgelost. Je ziet alles; hoe de overvallers aankomen, hoe ze naar binnen en naar buiten gaan, wat hun vluchtroute is."

Camera in Beeld vergroot ook de veiligheid in het algemeen, denkt Bruinings. "Want het helpt niet alleen jezelf, maar ook andere bedrijven in de buurt."

Geen misbruik

Bart Willemsen van de politie zegt dat de politie geen misbruik maakt van het netwerk. De politie kan nergens live meekijken en kan alleen achteraf beelden opvragen. "Wij beheren geen beelden en er is geen feitelijke connectie met de camera's", aldus Willemsen.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag de politie de database aanleggen in het kader van het politiewerk. Voor het gebruiken van beelden is altijd toestemming nodig van het Openbaar Ministerie. Particulieren of ondernemers die een camera hebben, kunnen meer informatie over Camera in Beeld vinden op www.politie.nl/cib

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl