Brandweermensen bij de brandende pop
NOS Nieuws

Bezoeker Burning Man rent in vuur en overlijdt

Een bezoeker van het Amerikaanse festival Burning Man is aan ernstige brandwonden overleden. In de woestijn van Nevada was hij tijdens een van de afsluitende ceremonies in een grote brandende houten pop gerend.

De 41-jarige Amerikaan brak door twee veiligheidsbarrières voordat hij de meer dan tien meter hoge pop bereikte. Brandweermensen trokken hem uit het vuur, waarna hij werd overgevlogen naar een ziekenhuis in Sacramento. Daar overleed hij enkele uren later.

Drugs

Het is onduidelijk waarom de man het vuur in rende. "We weten niet of hij dat met opzet deed of dat het bijvoorbeeld door drugs kwam", zegt de politie. Onderzoek moet uitwijzen of de festivalbezoeker drugs had gebruikt. Hij was niet onder invloed van alcohol.

Volgens de politie hebben vele duizenden festivalbezoekers het zien gebeuren. Burning Man schrapte hierna enkele verbrandingen, maar de traditionele tempelverbranding op zondagavond ging wel gewoon door. De festivalorganisatie riep bezoekers op om elkaar te steunen.

Burning Man staat bekend als een alternatief en niet-commercieel festival met surrealistische voertuigen en opvallende bouwwerken. Bezoekers zijn vaak excentriek gekleed. In de eerste jaren werd het gehouden in San Francisco en in 1990 verhuisde het naar de woestijn van Nevada.

In het verleden is vaker geprobeerd om bij de brandende pop te komen. Meerdere festivalbezoekers raakten gewond toen ze een stukje van de pop wilden meenemen als aandenken. Het festival zette daarop beveiligers in om het vuur af te schermen. De overleden man is volgens de politie de eerste die daar doorheen is gebroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl