Luc Holtz kan zijn ogen niet geloven in Toulouse AFP

De Luxemburgse bondscoach Luc Holtz komt superlatieven tekort na de WK-kwalificatiestunt in en tegen Frankrijk (0-0). Ondanks 34 doelpogingen kregen de Franse sterren het niet voor elkaar om te scoren tegen Luxemburg.

Het lelijke eendje uit de groep van Nederland trad ook nog eens aan met een B-ploeg. Negen vaste internationals ontbraken. Holtz stuurde liefst zeven amateurspelers het veld in.

"Met een beetje meer geluk gaan we hier weg met drie punten", zegt Holtz, die doelt op het schot op de paal van Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues.

"Maar ik kan niet ontkennen dat ik heel tevreden ben met het punt, de inzet en dit grote succes. Dit is een historische uitslag voor Luxemburg. Een punt tegen een ploeg als Frankrijk is zeer zeldzaam. Het is een glorieuze dag voor het Luxemburgse voetbal."

Veel plezier

Holtz geeft toe dat hij had verwacht een pak slaag te krijgen in Toulouse. Helemaal na het zien van de wedstrijd tegen Nederland (4-0). "Voor de wedstrijd heb ik ook alleen maar 'veel plezier' tegen mijn spelers gezegd."

Luxemburg heeft de laatste jaren gemiddeld één keer per jaar een wedstrijd gewonnen. Van Frankrijk werd dan niet gewonnen, toch voelt deze 0-0 voor de hele selectie als een overwinning, benadrukt Holtz. "Mijn doelman noemde het een galawedstrijd. Alle spelers hebben genoten."

Aan de bak

Didier Deschamps, de bondscoach van de Fransen, was vanzelfsprekend niet tevreden. "We hebben veel kansen gehad, maar het was ook moeilijk om tegen zo'n compact team te spelen."

Frankrijk speelt nog tegen Bulgarije (uit) en Wit-Rusland (thuis). "We hadden plaatsing voor het WK bijna kunnen veiligstellen. Nu moeten we in de laatste twee wedstrijden nog echt aan de bak", besluit Deschamps.

STER reclame