Dick Advocaat wijst tijdens het duel met Bulgarije
NOS VoetbalAangepast

Advocaat: kans op plaatsing is hetzelfde gebleven

"Ik ben tevreden met het resultaat, maar we hadden meer goals moeten maken." De zege op Bulgarije leverde gemengde gevoelens op bij bondscoach Dick Advocaat. "Je hoopt meer goals te maken. Maar winnen met 6-0 of 7-0 lukt niet meer."

Vooraf had Advocaat zijn spelers één opdracht meegegeven: winnen, hoe maakt niet uit. Die opdracht werd vervuld, maar toch voelde de zege voor velen als een gemiste kans. Omdat Zweden met 4-0 won in Wit-Rusland, lijkt de kans op plaatsing voor het WK zelfs kleiner geworden. Het doelsaldo van de Zweden is namelijk aanmerkelijk beter.

"Tegenwoordig is men niet meer tevreden met 3-1 op Bulgarije", reageerde Advocaat. "Je moet ons niet vergelijken met Frankrijk, maar met Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. In mijn optiek is de kans op plaatsing hetzelfde gebleven."

'Angstig, niet apathisch'

Advocaat werd uiteraard op de hoogte gehouden van de tussenstand bij Wit-Rusland-Zweden. Toch koos hij niet voor een tweede spits. "Het aantal spitsen zegt niets", counterde Advocaat. "Als je een aanvaller brengt, moet je een middenvelder eraf halen. En ik vond Vincent Janssen goed spelen. Mede dankzij hem scoort Davy Pröpper twee keer."

Advocaat: kans op WK is hetzelfde gebleven

Zijn aanvoerder Arjen Robben was kritisch over de beleving van zijn ploeg. Hij noemde het spel bij vlagen apathisch. "Sommige spelers zaten niet goed in de wedstrijd", zei Advocaat. "Maar apathisch? Nee dat vond ik niet."

"Kijk maar eens terug hoeveel spelers zij achter de bal houden: negen man. Probeer dan maar eens een diepe bal te spelen, die niet onderschept wordt. En dan gaan spelers 'op zeker' spelen. Er was defensief een bepaalde angst, die niet nodig was."

'Kijken naar Van Dijk'

Zonder namen te noemen leek Advocaat te zinspelen op wijzigingen in zijn achterste lijn bij de volgende interlands. "Een aantal spelers zal beter moeten spelen", sprak Advocaat. "Hoe? Dat gaan we de komende maanden bekijken bij de clubs. Er zullen spelers terugkomen, Virgil van Dijk bijvoorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl