Inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW
NOS Nieuws

'Controles Inspectie SZW in gevaar door toename arbeidsongevallen'

De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) maakt zich zorgen over de gevolgen van de stijging van het aantal ongelukken op de werkvloer. Inspecteur-generaal Marc Kuipers zegt tegen het KRO-NCRV-tv-programma De Monitor dat de werkdruk voor de inspectie hoog is.

Eerder dit jaar maakte de dienst bekend dat het aantal ongelukken op de werkvloer vorig jaar met 14 procent was gestegen naar 2459. 70 mensen kwamen daarbij om het leven, 19 meer dan in 2015.

De afhandeling van die ongelukken kost tijd. En die tijd kan dan dus niet worden besteed aan een belangrijke taak van de inspectie, namelijk veiligheidscontroles van bedrijven.

Dat toezicht, bijvoorbeeld met onverwachte inspecties, komt volgens Kuipers mogelijk in gevaar door de toename van het aantal arbeidsongelukken. "Al die uren die wij daarin stoppen, betekent dat wij die uren niet kunnen besteden aan preventieve inspecties."

Eigen verantwoordelijkheid bedrijven

De controles zijn meer dan ooit nodig, zegt Kuipers, omdat een groot aantal bedrijven in Nederland niet beschikt over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie. "Dat betekent dat de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende wordt ingevuld."

Het is aan de politiek om een beslissing te nemen over meer mankracht bij de dienst, vindt Kuipers. "Ik heb de verplichting om met deze capaciteit het onderste uit de kan te halen. En dat doen wij ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl