Vindplaats van de bom in Frankfurt
NOS NieuwsAangepast

Zware bom uit WOII in Frankfurt onschadelijk gemaakt

Experts van de Duitse explosievenopruimingsdienst hebben in Frankfurt een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Ze hebben urenlang gewerkt aan de demontage. Die bleek, volgens de politie, gecompliceerder dan verwacht.

Voor de operatie moesten zo'n 60.000 mensen in een straal van anderhalve kilometer van de vindplaats hun huis uit. Het was een van de grootste evacuaties in de geschiedenis van Duitsland.

Meer dan tweeduizend agenten en hulpverleners werden ingezet om bewoners naar een veilige plaats te brengen. Zo moesten ook ziekenhuizen en verzorgingshuizen worden ontruimd.

De evacués konden terecht in de Jahrhunderthalle en de Messehalle in Frankfurt, waar doorgaans beurzen en conferenties worden gehouden.

Geëvacueerde bewoners in de tijdelijke opvang

Ook het hoofdbureau van de politie en de studio's van de Hessische Rundfunk lagen in de omgeving van de bom en werden tijdelijk gesloten.

De politie heeft een man aangehouden die weigerde mee te werken aan de evacuatie. Mede daardoor liep de operatie enkele uren vertraging op.

De drukgolf die had kunnen vrijkomen bij een ontploffing van de bom, kon volgens deskundigen veel schade aanrichten. De Britse bom werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om hele woonblokken te vernielen.

Hond wacht in rollator op de bus die hem en zijn eigenaar naar de opvang brengt

Het explosief werd vorige week gevonden bij bouwwerkzaamheden op de campus van de universiteit. Het gebeurt vaker dat in Duitsland bommen en munitie uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. Soms zitten de explosieven zelfs onder gebouwen.

Britse en Amerikaanse bommenwerpers hebben in de Tweede Wereldoorlog veel bommen afgeworpen boven Duits grondgebied, naar schatting in totaal anderhalf miljoen ton. Daarbij zijn vermoedelijk 600.000 mensen om het leven gekomen.

Deskundigen denken dat 15 procent van de bommen niet is afgegaan. Sommige explosieven liggen meer dan zes meter onder de grond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl