EPA
NOS NieuwsAangepast

Onschadelijk maken WO2-bom Frankfurt begonnen

In Frankfurt zijn explosievendeskundigen rond 14.30 uur begonnen met het onschadelijk maken van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Dat was tweeënhalf uur later dan de bedoeling was.

De reden voor het uitstel is de vertraging bij de gedwongen evacuatie van 60.000 inwoners van de stad. In een straal van anderhalve kilometer rond de bom moest iedereen weg.

De evacués hadden tot 08.00 uur de tijd om te vertrekken, maar dat lukte niet bij iedereen. De brandweer kreeg in de loop van de ochtend nog steeds telefoontjes van mensen die niet zonder hulp weg konden. Ook waren er mensen die principieel weigerden hun huis te verlaten.

Het ontruimde gebied ligt aan de noordkant van het centrum van Frankfurt. In het gebied liggen ook het hoofdbureau van de politie, een complex van de publieke omroep, een universiteit en de Duitse centrale bank.

Gisteren was al begonnen met de ontruiming van twee ziekenhuizen. Veel patiënten zijn naar huis gestuurd. Anderen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in een veilige zone, onder wie twintig baby's.

De explosievenexperts denken vier uur nodig te hebben om de bom onschadelijk te maken.

Grote evacuatie in Frankfurt om bom uit Tweede Wereldoorlog

De politie surveilleert sinds gisteravond extra vaak in wijken waar mensen weg moeten. Dat moet inbrekers en plunderaars afschrikken. Alle bewoners hebben het advies gekregen om hun huis af te sluiten en geen ramen open te laten.

1400 kilo

De ontruimingen zijn nodig vanwege de vondst van een Britse bom met daarin 1400 kilo TNT. Het explosief werd dinsdag ontdekt bij werkzaamheden.

In Duitsland worden vrijwel dagelijks explosieven uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt, maar die vondsten leiden zelden tot zulke grote evacuaties als vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl