Gilles de Kerchove EPA

Er zijn zo'n 50.000 geradicaliseerden in Europa. Dat zegt de Europese anti-terrorismecoördinator Gilles de Kerchove in de Belgische krant De Morgen. Het is een schatting, want het kunnen er ook duizend meer of minder zijn. Hij twijfelt er ook aan of radicale moslims gederadicaliseerd kunnen worden.

Het aantal radicalen stelt de veiligheidsdiensten voor een probleem, zegt de coördinator. Dat probleem speelt vooral bij de samenwerking. "In het Verenigd Koninkrijk hebben de inlichtingendiensten 20.000 radicale personen geïdentificeerd", zegt De Kerchove. "Van die 20.000 is de veiligheidsdienst bezorgd over 3000 mensen. En 500 van hen worden in de gaten gehouden. Mijn vraag is welke criteria je moet gebruiken om die groepen in te delen. En vanaf welk moment deel je die informatie met andere lidstaten?"

De anti-terrorismecoördinator zegt dat "het systematische bashen van inlichtingendiensten" na een aanslag onterecht is. "Elke keer komt dezelfde opmerking dat ze te weinig info uitwisselen. Terwijl we daar net grote stappen hebben gezet. Het probleem ligt niet bij het verzamelen van info of het delen ervan, maar bij de analyse van de gegevens."

Inmenging

Bovendien twijfelt De Kerchove eraan of iemand die geradicaliseerd is, helemaal kan worden gederadicaliseerd. "Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven", zegt hij in de Belgische krant. "Wat je op zijn minst moet proberen, is dat de persoon geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken."

Hij pleit ervoor dat Europese lidstaten daarop meer inzetten. In België is er bijvoorbeeld wel een deradicaliseringsprogramma in gevangenissen, maar niet daarbuiten. En ook pleit hij voor universitaire opleidingen voor imams in België. "Het gaat erom dat er geen inmenging meer van buitenaf is", zegt hij. "Imams moeten bij ons zijn opgeleid."

De anti-terrorismecoördinator zegt in het interview niets over Nederlandse aantallen, maar inlichtingendienst AIVD schat dat de jihadistische beweging in Nederland naar schatting enkele honderden aanhangers heeft en enkele duizenden sympathisanten.

STER reclame