NOS NieuwsAangepast

Bussemaker oneens met 'hoge toon' Asscher en Zijlstra

PvdA-minister Bussemaker van Onderwijs vond het dreigement van haar partijgenoot vice-premier Asscher om uit het kabinet te stappen als de lerarensalarissen niet werden verhoogd, niet effectief.

Bussemaker zegt vanavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Ik dacht: het helpt niet. De constructieve houding die we altijd gehad hebben, waarmee we oplossingen vonden, laten we nou zorgen dat we dat aan het eind ook doen."

Na de dreigende woorden van Asscher in juni reageerde VVD-fractievoorzitter Zijlstra woedend. Bussemaker vindt dat de toon van Asscher en Zijlstra "wel erg hoog was".

"En voor het aanzien van de politiek had ik het slecht gevonden als het anders was gelopen deze week", zegt Bussemaker.

Asscher nam woensdag genoegen met de toezegging van premier Rutte dat in de begroting van volgend jaar een substantieel bedrag wordt uitgetrokken voor de lerarensalarissen.

Geen politieke spelletjes

Bussemaker zegt dat de sfeer in het kabinet altijd goed geweest is omdat VVD en PvdA geen politieke spelletjes speelden of elkaar in de val probeerden te lokken. Ook prijst ze de rol van Rutte. "Hij weet zijn kwaliteiten als voormalig HR-manager goed te gebruiken, en het is moeilijk om boos op hem te worden."

Ze vindt niet dat ze met de invoering van het leenstelsel voor studenten VVD-beleid heeft uitgevoerd. "Ik vind het nog steeds heel goed te verdedigen. Waarom zouden jongeren met goed verdienende ouders gratis en voor niks een studie krijgen?"

Vleugels

Dat jongeren door de lage rente nu soms meer lenen dan ze voor hun studie nodig hebben, heeft haar aandacht. "Ik zeg tegen studenten: weet ook dat die rentestand kan veranderen." Ze gaat meer doen aan voorlichting hierover.

Wat Bussemaker gaat doen als er een nieuw kabinet is, weet ze nog niet, maar het wordt iets buiten het Binnenhof. "Ik wil mijn vleugels uitslaan."

Het hele gesprek met minister Bussemaker is vanavond te horen in Met het Oog op Morgen (van 23.00 tot 00.00 uur op NPO Radio 1).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl