De politie zet de omgeving van Maassilo af op de avond van de dreiging
NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte Rotterdam alleen nog vast voor opruiing

De 22-jarige Jimmy F., die werd opgepakt vanwege de terreurdreiging in Rotterdam, wordt alleen nog vastgehouden op verdenking van opruiing. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem nog steeds van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf, maar daarvoor is volgens de rechter-commissaris te weinig bewijs. Gisteren besliste de rechter-commissaris dat hij nog zeker veertien dagen blijft vastzitten.

De verdachte werd opgepakt omdat hij een bericht zou hebben verspreid over de terreurdreiging bij de Maassilo, nog voordat de autoriteiten alarm sloegen. In de Maassilo zou de popgroep Allah-Las optreden, maar dat werd vanwege de dreiging geannuleerd. Alle bezoekers moesten het gebouw verlaten.

Optelsommen

Volgens zijn advocaat heeft F. als hobby het opsporen van terroristen en is hij zo uiteindelijk zelf bij de politie in beeld gekomen. "Hij heeft gechat met iemand van wie hij dacht dat het een terrorist was", zegt advocaat Karianne Bal.

"Vermoedelijk was dat iemand van de Spaanse inlichtingendienst. Omdat de plaatsnaam Rotterdam voorbijkwam in dat gesprek, heeft de Spaanse veiligheidsdienst waarschijnlijk alarm geslagen. Na veel optelsommen is de politie toen bij mijn cliënt terechtgekomen."

In het chatgesprek is het voorbereiden van een aanslag niet aan de orde gekomen, zegt Bal. "Hij heeft zowel de Maassilo als de Allah-Las niet genoemd. Hij kende er zelfs het bestaan niet van, totdat hij verhoord werd door de politie."

Contacten met politie en AIVD

De verdachte had in het verleden contact met de politie over mogelijke verdachten. "Vorig jaar heeft mijn cliënt de politie getipt over een mogelijke aanslag die gepleegd zou gaan worden. De politie nam die tip serieus en heeft F. als getuige gehoord. Dus bij de politie weten ze heel goed wie hij is en dat het opsporen van mogelijke terroristen zijn hobby is."

Ook had F. volgens zijn advocaat contact met de AIVD. "Hij heeft zelfs ontmoetingen gehad met de AIVD, maar de details daarvan ken ik niet." Op de avond van zijn arrestatie is F. naar eigen zeggen gewaarschuwd door iemand van de AIVD, zegt Bal.

"Er is hem toen verteld dat zijn naam aan het licht was gekomen in het onderzoek naar de dreiging, en dat hij de politie moest bellen om te vertellen dat hij met de hele zaak niets te maken had. Dat heeft mijn cliënt toen gedaan, maar een paar uur later viel er toch een arrestatieteam binnen."

Het OM en de AIVD willen niet reageren op de uitlatingen van de advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl