NOS NieuwsAangepast

Jakarta strijdt tegen water: 'Zonder ingrijpen wordt het onbewoonbaar'

Als er niet snel maatregelen worden genomen, dreigt de Indonesische hoofdstad Jakarta onbewoonbaar te worden. Daarvoor waarschuwt watermanagementexpert Piet Dircke.

Dircke, verbonden aan ingenieursbureau Arcadis, is betrokken bij deltaplannen in de regio die met steun van Nederland worden ontwikkeld. Zo wordt er in de Mekongdelta in Vietnam, Bangladesh, Jakarta en Manilla gewerkt aan oplossingen tegen overstromingen.

"Het draait overal om drie dezelfde problemen. De klimaatverandering leidt tot meer regen, door de verstedelijking kan water niet weg en op veel plaatsen is sprake van bodemdaling. Dat is ook in Jakarta zo", zei hij in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Miljoenen mensen kunnen ieder moment onder water komen te staan.

Piet Dircke, watermanagementexpert

Jakarta is volgens Dircke een van de meest bedreigde steden op aarde op dit moment. "De bodem daalt plaatselijk tot 25 centimeter per jaar, terwijl er vrijwel geen bescherming om de stad is." Dat kan de komende jaren al tot enorme problemen leiden, weet Dircke. "Miljoenen mensen kunnen ieder moment onder water komen te staan. Daar kunnen heel veel slachtoffers bij vallen."

Nederlanders hebben een deltaplan bedacht en de kosten daarvoor zijn vijftig miljard euro. "Jakarta is daar nog niet mee begonnen. Maar als er niets gebeurt, kan Jakarta de eerste grote stad worden die we op zullen moeten geven. Dan is er geen redden meer aan."

Keuzes

Maar Jakarta staat volgens Dircke net als andere wereldsteden voor wel meer problemen. "De komende 24 uur doorkomen is al een uitdaging voor Jakarta. Er zijn zoveel problemen op te lossen op andere gebieden: verkeer, milieu en economie."

Er is nog geen haast gemaakt met het deltaplan omdat de plannen duur zijn, risico's met zich meebrengen en vragen om lastige politieke beslissingen, zegt hij. "Voor de deltaplannen moet je bereid zijn om langetermijnoplossingen uit te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl