Het muurtje dat Jakarta nu moet beschermen tegen de zee
NOS NieuwsAangepast

'Indonesiërs moeten polderen tegen wegzakkend Jakarta'

Indonesië werkt aan een groot project om miljoenen inwoners van Jakarta droog te houden. De hoofdstad zakt in hoog tempo weg, legt directeur Piet Dircke van de afdeling watermanagement bij Arcadis uit. "Op elk moment kan het misgaan."

De Nederlander is betrokken bij het watermanagementproject dat de stad moet gaan redden: NCICD. Het is een van de zaken die premier Rutte bespreekt tijdens zijn handelsmissie in Indonesië.

Twintig centimeter per jaar

In Met Het Oog op Morgen legt Dircke uit dat de miljoenenstad per jaar tot wel twintig centimeter wegzakt. Ter vergelijking: de zeespiegel stijgt jaarlijks 2 millimeter. Sommige stukken van Jakarta liggen inmiddels vier meter onder zeeniveau.

Dat komt door bodemdaling als gevolg van drinkwaterwinning. Dit gebeurt op meer plaatsen, ook in Nederland. "Maar voor zover ik weet, zakt Jakarta sneller dan welke stad ook ter wereld", zegt Dircke.

Volgens de Nederlander is er voor miljoenen inwoners van de stad slechts één muur die hen drooghoudt. "Als dat dunne muurtje het begeeft, en dat kan elk moment gebeuren, dan is dat een ramp", zegt Dircke. Door tropische regenbuien is de kans op overstromingen altijd aanwezig.

Polderen

"Daarom zullen de Indonesiërs moeten gaan polderen, net als in Nederland", zegt Dircke. Nederlandse bedrijven willen land opspuiten voor de kust van de miljoenenstad. Er moet dan een bebouwde dijk met een binnenmeer ontstaan om water uit rivieren op te vangen. Verder adviseren de Nederlanders bij de aanleg van de 'Indonesische Deltawerken'.

Het project kost miljarden en de financiering is nog niet rond. Het grootste probleem, benadrukt Dircke, is de tijdsdruk. "Alles bij elkaar kan het 50 jaar duren en zo veel tijd heeft Jakarta niet."

Het plan voor de 'Indonesische Deltawerken' bij Jakarta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl