Britse handelaar weet het zeker: sancties Noord-Korea werken niet
Groot-Brittannië en Japan hebben overleg gevoerd over het aannemen van een nieuwe VN-resolutie tegen Noord-Korea. Aanleiding is de raket die Kim Jong-un eerder deze week afvuurde, die boven Japan vloog. Volgens bronnen wordt gedacht aan het opleggen van nieuwe economische sancties.
De vraag is of nieuwe en zwaardere sancties Kim Jong-un nog wel zullen treffen.
De Britse handelaar Roger Barrett denkt van niet. Hij doet al sinds 1994 zaken in Noord-Korea en kent de gesloten dictatuur als geen ander. "Ik ben recentelijk nog in Pyongyang geweest en heb daar zelf gezien dat de sancties niet werken. De Noord-Koreanen zijn steeds inventiever geworden in het ontwikkelen van elektronische systemen, om mee te betalen bijvoorbeeld", vertelt hij tegen correspondent Marieke de Vries. "De detailhandel, elektronica, alles is zoveel verder dan toen ik er vijf jaar geleden was."
Economische zones
Barrett zegt dat de hoofdstad lang niet de enige ontwikkelde plek is in het land. "Pyongyang is natuurlijk het uithangbord, maar er zijn speciaal geplande economische zones, overal in het land. Wat bereikt is in Pyongyang, kan op andere plekken in het land ook bereikt worden, mits ze wat aanmoediging en ademruimte krijgen."
Dat de internationale sancties de handel met het communistische land niet volledig lamleggen, is al langer duidelijk. Een Nederlandse ondernemer vertelde vorige week dat er gewoon Nederlandse producten naar het land geëxporteerd worden. Niet alleen de geijkte exportproducten zoals zuivel en veevoer, maar ook Bavaria-bier en televisies van Philips.
Afschrikken
Barrett ziet dat de internationale sancties sommige investeerders wel afschrikken. Vooral Europese investeerders laten het afweten, zegt hij, waardoor het land zich niet kan ontwikkelen. "We willen meer doen, maar ik ben bang dat de sancties mensen wegdrijven."
Ondertussen lijkt het einde van het conflict tussen de VS en Noord-Korea nog niet in zicht. Zuid-Korea liet vandaag tijdens een oefening als dreigement aan het noorden een flink aantal bommen vallen. En het Noord-Koreaanse persbureau schreef op zijn beurt gisteren dat Kim Jong-un zal doorgaan met raketlanceringen in de richting van de Grote Oceaan, om de wereld te laten zien dat het Amerikaanse eiland Guam binnen bereik ligt.
Volgens Barrett zijn de dreigementen van Kim Jong-un en de raketlancering van maandag puur spierballenvertoon. Het is bedoeld om de Amerikanen af te schrikken, zodat Noord-Korea zelf niet wordt aangevallen.
Maar dat is volgens Barrett absoluut de verkeerde koers. Niet meer wapens, maar onderhandelen is de enige oplossing, denkt hij. "Waarom breng je niet iedereen bij elkaar voor onderhandelingen? Praat met elkaar. Noord-Korea wil uiteindelijk een vredesakkoord, daar ben ik van overtuigd. Voor mij is het duidelijk, maar mensen zijn jammer genoeg uit op nog meer oorlog."