De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS NieuwsAangepast

Bavaria en Philips in Noord-Korea, ondanks sancties

Door rakettests en dreigende taal van de afgelopen tijd staat Noord-Korea weer volop in de schijnwerpers. Voor de Verenigde Naties en de Europese Unie een reden om de afgelopen weken de sancties tegen Noord-Korea te verscherpen.

De Noord-Koreaanse handel met Nederland is te verwaarlozen: jaarlijks hooguit een paar miljoen euro, voornamelijk aan landbouwgoederen. Toch ziet ondernemer Paul Tjia, die regelmatig in Noord-Korea is, wel Nederlandse producten in het communistische land.

"Je kunt gewoon Bavaria kopen in Pyongyang. Je ziet ook heel veel Philips-schermen en de draaideur van een groot hotel in de hoofdstad is ook van een Nederlandse maker."

We kunnen ook niet zeggen hoe onze producten in het land terechtkomen.

Woordvoerder Bavaria

Hoe deze producten in Noord-Korea komen weten de fabrikanten niet. Bavaria zegt nadrukkelijk geen zaken te willen doen met Noord-Korea. "De waarden van het huidige regime komen absoluut niet overeen met die van Bavaria. We kunnen ook niet zeggen hoe onze producten in het land terechtkomen", zegt een woordvoerder van Bavaria.

"We handelen wel met in de buurt gelegen landen en het is dus goed mogelijk dat zij onze producten weer doorverkopen aan Noord-Korea. Daar hebben wij geen invloed op", aldus de woordvoerder.

Philips heeft de licentie voor tv- en computerschermen verkocht aan een Chinees bedrijf. Dat betekent dat zij de technologie en de merknaam van Philips mogen gebruiken. Het Eindhovense technologiebedrijf heeft er geen zicht op aan wie de schermen door de Chinezen worden verkocht.

Voedingsmiddelen

Toch zijn er enkele Nederlandse bedrijven die wel direct zakendoen met het land. Nederland exporteerde in 2016 voor meer dan 2 miljoen euro aan goederen naar Noord-Korea, vooral voedingsmiddelen.

Vorig jaar werd er veel melkpoeder geëxporteerd, de voorgaande jaren verhandelde Nederland ook pootaardappelen en kippen. Bedrijven die openlijk ervoor uitkomen zaken te doen met Noord-Korea zijn er maar weinig. Daarvoor is het land waarschijnlijk te vaak negatief in het nieuws.

Top vijf voedingsmiddelen die Nederland in 2016 exporteerde naar Noord-Korea

Product Exportwaarde
1Melk en room in poedervorm€ 1.623.000
2Veevoer€ 28.000
3Ham€ 17.000
4Groenten€ 6.000
5Kleine porties eten bv: babyvoeding en dieetvoeding€ 5.000

De exportcijfers naar Noord-Korea zijn een schijntje als je het vergelijkt met de honderden miljarden die Nederland jaarlijks exporteert. De importcijfers zijn zelfs nog lager. In 2016 importeerde Nederland voor slechts 141.000 euro aan Noord-Koreaanse goederen.

De nieuwe sancties tegen Noord-Korea zullen daarom geen effect hebben op Nederlandse bedrijven. Voedingsmiddelen mogen bovendien wel gewoon worden verkocht aan Noord-Korea.

Dit zijn gewone mensen die ook recht hebben op een goed leven en dus ook op voedsel.

Maarten Jongsma over zijn samenwerking met Noord-Koreanen

Maarten Jongsma van het onderzoeksinstituut Wageningen Plant Research vindt dat bedrijven zich echt niet hoeven te schamen als zij zaken doen met Noord-Korea. Hij komt er gewoon voor uit dat hij samenwerkte met Noord-Koreaanse studenten die in Nederland onderzoek kwamen doen naar aardappelziektes.

Een van deze studenten promoveerde uiteindelijk zelfs op dit onderwerp. "In 2012 hield het project helaas op. De Noord-Koreanen trokken zich terug om redenen die ik niet bekend kan maken", aldus Jongsma.

Zonde, vindt Jongsma, want Noord-Korea wordt flink getroffen als een oogst mislukt. "We moeten niet vergeten dat er in Noord-Korea 25 miljoen mensen wonen. Dit zijn gewone mensen die ook recht hebben op een goed leven en dus ook op voedsel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl