AFP

Het bedrag dat het Rode Kruis in Nederland heeft opgehaald voor de slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Azië blijft laag. De teller staat nu op 125.000 euro, terwijl de organisatie zegt zo'n 7,8 miljoen nodig te hebben. "We zitten in een alarmfase", zegt woordvoerder Merlijn Stoffels.

Zware regenval en overstromingen hebben in India, Nepal en Bangladesh al zeker 1500 levens geëist. Zo'n 41 miljoen mensen verkeren in de problemen, zegt het Rode Kruis. Zij kampen met een gebrek aan voedsel, drinkwater en medicijnen.

Volgens Stoffels verslechtert de situatie in het gebied snel. "Hulpverleners in Bangladesh spreken al van een van de ergste rampen in de geschiedenis. In Nepal wordt gesproken van het ergste overstromingen van de afgelopen tien jaar."

De woordvoerder noemt het zorgwekkend dat er niet meer geld is opgehaald voor de getroffen gebieden in Zuid-Azië. Hij denkt dat de donaties uitblijven omdat de media-aandacht voor de overstromingen pas laat op gang kwam. "Er vinden meerdere natuurrampen tegelijkertijd plaats."

Daarnaast hebben journalisten en hulpverleners slechts beperkt toegang tot de overstroomde regio's. Daardoor komen er weinig persoonlijke verhalen van slachtoffers naar buiten. "Vaak zien we dat mensen geld geven als ze zich kunnen identificeren met inwoners van een getroffen gebied."

Het Rode Kruis hoopt dat de komende dagen meer donaties zullen binnenstromen op giro 6868. Ook in andere landen wordt nog steeds geld ingezameld. Dat is hard nodig, zegt Stoffels. "Het is inmiddels een zaak van leven of dood."

STER reclame