Fyra-treinstellen op een rangeerterrein in Watergraafsmeer
NOS NieuwsAangepast

'Fyra-treinen vijf jaar na Nederlands debacle terug op Italiaanse spoor'

De door de NS afgekeurde Fyra-treinen worden gekocht door Trenitalia, meldt het AD. De Italiaanse vervoerder koopt zeventien van de negentien treinen voor een bedrag dat volgens Italiaanse media een fractie is van de oorspronkelijke prijs.

De treinen worden naar verluidt de komende maanden aangepast aan het Italiaanse spoor. De krant heeft van bronnen bij bouwer AnsaldoBreda gehoord dat de deal rond is. "Wij hebben altijd gezegd dat deze treinen van goede kwaliteit zijn en zijn blij dat ze weer kunnen rijden", zegt een medewerker van de treinenbouwer.

De Fyra-treinen zouden gaan rijden als hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, maar door grote problemen na de introductie in 2012 besloten de NS en het Belgische NMBS om de treinen niet af te nemen. De NS krijgt volgens toen gemaakte afspraken een deel van het verkoopbedrag, dat de grote financiële strop voor de NS maar voor een klein deel goedmaakt.

Het bedrag dat de NS destijds terugkreeg was naar verluidt 120 miljoen euro. Doorverkoop zou de NS nog eens 20 miljoen opleveren, maar daar stond een strop van honderden miljoenen tegenover.

Volgens NS-woordvoerder Ton Boon heeft de NS nog geen officieel bericht gekregen dat de treinen daadwerkelijk zijn verkocht. "Wij weten dat die verkoop loopt, maar hebben nog geen formele brief gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl