NOS Nieuws

Voorlopig geen snelle trein naar Brussel

Het gaat nog jaren duren voordat er een snelle trein rijdt tussen Amsterdam en Brussel. Sterker nog, op zijn vroegst rijden er pas over twee jaar gewone intercity's over het hogesnelheidstraject. Dat is een van de conclusies van het kabinet in reactie op de parlementaire enquête over de Fyra. Volgens de NS rijden er in de loop van 2017 intercity's op het traject.

Vandaag praat de ministerraad over het mislukte treinproject en hoe het nu verder moet met de hogesnelheidslijn. Staatssecretaris Dijksma zal vanmiddag een persconferentie geven over de spoorplannen tot 2024.

Ook de toekomst van ProRail zal straks in de Trêveszaal worden besproken. Vanwege de aanhoudende problemen gaat het kabinet onderzoeken of de NS en ProRail weer één bedrijf kunnen worden. Toch lijkt het er niet op dat deze mogelijke samenvoeging vóór 2024 zal gebeuren. Onder andere de VVD ziet weinig in het plan.

Verbazing

In oktober vorig jaar concludeerde de parlementaire enquêtecommisie Fyra dat meerdere kabinetten de Kamer verscheidene keren "ontijdig, onvolledig of onjuist" hebben geïnformeerd. Staatssecretaris Mansveld stapte na het rapport op. Volgens voorzitter Van Toorenburg viel de commissie tijdens het onderzoek van de ene in de andere verbazing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl