Chinese grensstad ziet handel met Noord-Korea opdrogen
In het Chinese Hunchun wordt van oudsher gehandeld met het buurland Noord-Korea. Het grensstadje is er grotendeels van afhankelijk. Maar sinds de strenge VN-sancties begin deze maand werden opgelegd, is de handel stilgevallen. Er wordt vooral minder vis verkocht, een daling van maar liefst 90 procent bij sommige viszaken.
Toch is er begrip voor de maatregelen. "Het gebeurt omdat ze te ver zijn gegaan", zegt een groenteboer. Hij denkt niet dat de Noord-Koreanen zullen stoppen met hun kernwapenprogramma. "Ze kennen de buitenwereld niet en realiseren zich daardoor niet wat ze aanrichten."
De Brit Roger Barrett reist al sinds 1994 op en neer naar Noord Korea. Hij noemt zichzelf handelsagent voor internationale bedrijven die willen handelen met het geïsoleerde land.
Hij zit vooral in metaal en mineralen. Volgens hem bestaat Noord-Korea voor 80 procent uit bergen waar veel grondstoffen inzitten, dus daar liggen veel profijtelijke kansen voor het oprapen, vooral voor Europese bedrijven. Maar zijn investeerders trekken zich nu door de sancties meer en meer terug.
Barrett is dan ook geen fan van de maatregelen, die hij hypocriet noemt. "Sancties werken niet en hebben nooit gewerkt." Dat komt door de inventiviteit van de Noord-Koreanen. "Ze hebben zelf manieren gevonden om zonder de buitenwereld te kunnen."
Volgens hem ligt de oplossing in de dialoog. "Ik snap niet waarom we niet gewoon doorgaan en met de Koreanen praten. Waarom kan er geen directe discussie zijn? Alsjeblieft."