NOS NieuwsAangepast

Feiten en fabeltjes: de do's en don'ts voor het klimaat

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

Er bestaan nogal wat misverstanden bij mensen over het terugdringen van je eigen CO2-uitstoot. Dat stelt Milieu Centraal, die we vroegen wat je nu zelf het beste kunt doen als je wilt meehelpen het klimaatprobleem tegen te gaan.

De afgelopen dagen brachten we op NOS.nl verschillende verhalen over de dooiende permafrost in Canada en de klimaatproblemen die daardoor verergeren.

De opwarming van de aarde kan je moedeloos maken, maar dat hoeft niet. Juist omdat, zo zeggen wetenschappers, alles wat je nu vermindert aan uitstoot dubbel telt: op de korte termijn zorgt het ervoor dat er minder broeikasgassen in de atmosfeer komen en op de iets langere termijn zorgt dit er dan weer voor dat er minder permafrost gaat ontdooien.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Begin eens bij de verlichting in huis. Een minderheid van de mensen weet dat je met ledlampen maar liefst 80 procent uitstoot bespaart. Er zijn nog steeds 65 miljoen gloeilampen in Nederlandse huizen. Als we die allemaal vervangen door zuinige lampen, scheelt dat zo veel als het jaarlijkse stroomverbruik van alle Rotterdamse huishoudens.

"Het loont dus om die dingen weg te gooien", zegt Matthijs Kettelerij van Milieu Centraal. "Je moet ze niet zo lang mogelijk gebruiken met het idee dat je duurzaam bezig bent, terwijl ze energie slurpen."

Ook halogeenlampen, waar volgend jaar een verbod op komt, hangen er nog volop in Nederland: ongeveer 100 miljoen.

Hetzelfde geldt voor koelkasten en wasdrogers. "Als deze oud zijn, kun je ze echt beter meteen vervangen, in plaats van af te wachten tot ze stuk gaan. Inmiddels zijn de modellen op de markt een stuk zuiniger dan een aantal jaar geleden", zegt Kettelerij. "Een A+++-koelkast of -vriezer is twee keer zo zuinig als eentje met label A+."

Dit advies geldt overigens niet voor alle andere huishoudelijke apparatuur, zoals stofzuigers, (af)wasmachines of magnetrons. Deze kun je vanuit duurzaam oogpunt beter wel zo lang mogelijk blijven gebruiken.

"Ben je toe aan bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger of magnetron, kies dan altijd voor het energielabel A+++, als dat beschikbaar is. Soms is zuinige apparatuur wel iets duurder in de aanschaf, maar je verdient het via je energierekening per maand weer terug."

Een ander misverstand gaat over het eten van kaas. "Inmiddels weten veel mensen wel dat vlees, en dan vooral rund- en varkensvlees, niet zo duurzaam is. Maar dat dat ook geldt voor kaas, is veel minder bekend. Je denkt wel dat kaas een vegetarisch alternatief is en beter dan een stukje vlees, maar dat is eigenlijk niet zo. Dus als je in plaats van vlees grote hompen kaas eet, heb je niet veel gewonnen."

Er is Kettelerij nog iets opgevallen. Er zijn soms mensen die denken dat ze goed bezig zijn, want ze hebben zonnepanelen, kopen weinig spullen, eten minder vlees en vooral groente uit eigen land. Maar vliegen ondertussen de halve wereld over om op vakantie te gaan.

"Wij zeggen niet dat je nooit mag vliegen, maar het is goed je te realiseren dat er vervoersalternatieven zijn in Europa en dat één intercontinentale vlucht, naar bijvoorbeeld Thailand, qua CO2-uitstoot gelijkstaat aan het jaarlijkse aardgas-gebruik van een gemiddeld huishouden voor verwarming en warm water."

De 5 grootste klappers, die je volgens Milieu Centraal kunt maken voor het klimaat, in volgorde van meeste impact:

1. Kies je (vakantie)bestemming dichtbij en maak zo min mogelijk vliegreizen.

2. Gebruik zo min mogelijk de (benzine- of diesel-)auto. Kies liever voor het openbaar vervoer, de fiets, thuiswerken of de elektrische (deel)auto.

3. Eet meer plantaardig, zoals groenten en peulvruchten. Eet zo weinig mogelijk dierlijke producten, zoals vlees, kaas en eieren. Overigens veroorzaken eieren in deze categorie de minste CO2-uitstoot.

4. Energie (en geld) besparen in huis en zelf duurzaam opwekken kan met:
a. Zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen tien jaar drie keer zo laag geworden. Als je de btw op zonnepanelen terugvraagt, heeft de investering zelfs een rendement van 6 procent. Verwarm je huis met een warmtepomp.
b. Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Vergelijkbaar met een rente van 7 tot 11 procent op een spaarrekening.
c. Zuinig verwarmen door de thermostaat lager te zetten en de verwarming uit te zetten in ruimtes waar je niet bent.

5. Bewust eten. Koop zo min mogelijk ingevlogen voedsel en let op voedselverspilling. Per persoon gooien we jaarlijks ruim 40 kilo voedsel weg en dat kost zo'n 140 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl