Een van de plekken waar Game of Thrones is opgenomen
NOS NieuwsAangepast

Game of Thrones in de bioscoop: 'Dit is epic!'

  • Lambert Teuwissen

    redacteur Online

  • Lambert Teuwissen

    redacteur Online

Een uur van tevoren stonden de eerste fans al te wachten bij de Pathé in Groningen. In zeven Nederlandse bioscopen konden fans de afgelopen avond de seizoensfinale van Game of Thrones op het grote scherm zien. Een gepast formaat voor misschien wel de meest filmische tv-serie van dit moment. "Dit is epic!", jubelt een fan.

De grootste zaal van de bioscoop raakte makkelijk uitverkocht: binnen een kwartier waren de 550 kaarten weg. "We hebben mensen moeten teleurstellen", zegt een woordvoerder van Pathé. De keten organiseerde de voorstelling samen met Ziggo, dat in Nederland de rechten heeft voor de serie. "Er waren fans die vanmiddag nog kwamen vragen of er niet toch nog tickets waren. We konden hen alleen aanraden te wachten in de hoop dat iemand van een kaartje af wilde."

Twee meisjes die vooraan in de rij stonden hadden geluk. "We dachten dat het uitverkocht was, maar konden nog net twee kaartjes krijgen. Eerst stond er 'geen stoel beschikbaar', maar na nog eens proberen en nog eens, lukte het."

'Welkom in The North'

Als het publiek naar binnen mag, klinken er af en toe een paar flarden van het herkenningsmelodietje, geneuried of gefloten. Pathé heet de bezoekers welkom met een kaartje van Nederland, voorzien van de namen van het land Westeros. Groningen boft: Welkom in The North staat er over het stoere land van de familie Stark. "Je zou maar in Dorne wonen", schampert iemand over de aanduiding voor Brabant.

Er wordt gesproken over hoe men deze dag spoilers heeft weten te voorkomen. "Ik heb hem vanochtend al een keer gezien. Het gaat mij niet gebeuren dat iemand hem voor me spoilt. En gelukkig maar, want ik kwam op internet een bericht tegen met alle belangrijke plotwendingen. Ik heb collega's, die worden dan woest."

Ik vrees eigenlijk voor iedereen. Als het maar een goede dood is.

Bezoeker

Een ander lijkt op het laatste moment nog pech te hebben. "Nee", roept ze als ze een bericht binnenkrijgt. "Als dit waar is, dan doe ik hem wat."

Game of Thrones-fans hebben een pervers verlangen om hun favoriete karakter te zien sneuvelen. Ook in deze laatste aflevering bestaat de kans dat een publiekslieveling eraan gaat. "Ik vrees eigenlijk voor iedereen. Als het maar een goede dood is", verzucht een meisje.

Als het licht dimt, stijgt er een onrustig geroezemoes op uit het publiek, als waren ze kinderen op weg naar een schoolreisje. Al vanaf de titelrol is duidelijk dat deze serie zich uitstekend leent voor het grote doek. Het publiek wordt daarna getrakteerd op wijde shots van opgestelde troepen, aanvliegende draken en de ijzige woestenij van het Noorden. Een normale breedbeeld-tv zal voortaan maar schraal afsteken bij dit scherm.

Realpolitik en piemel-grappen

Enthousiast leven de kijkers mee met de eerste interacties tussen de hoofdpersonen. Realpolitik in King's Landing, intriges in Winterfell. Er wordt gegrinnikt om de piemel-grappen van Bronn, meewarig gelachen om de norse houding van Sandor Clegane en gespannen gewacht op een ontmoeting die het hele seizoen al in de lucht hangt.

De emotie van de serie lijkt extra aan te komen bij dit formaat. Iemand roept verbaasd hardop: 'Wat?!' bij een onverwachte plottwist en de zaal geniet triomfantelijk als een schurk het moeilijk krijgt. Er wordt ge-oohd, ge-aahd en gewowd.

Ik mag natuurlijk niks spoilen, maar dat einde. Dat eerste vond ik prachtig, en daarna, wow.

Bezoeker

Zo worden een voor een de verhaallijnen afgerond die dit zevende seizoen centraal stonden, tot tevredenheid van de kijkers in de zaal. De aflevering wordt afgesloten met een memorabele scène die de opmaat vormt voor het laatste seizoen. Als de eerste tonen van de aftiteling klinken, lopen de meeste bezoekers enigszins murw naar de uitgang.

Een jonge vrouw krijgt buiten de zaal een omhelzing om even bij te komen. "Het was echt gestoord", zegt ze, nog bevend en vol adrenaline."Ik mag natuurlijk niks spoilen, maar dat einde. Dat eerste vond ik prachtig, en daarna, wow. Ik ga huilen zo meteen. Ik voel me echt een nerd."

Een tweetal bezoekers neemt de tijd om in de zaal nog even bij te komen. "We moesten het nog even laten inzinken, even babbelen. Er is zo veel gebeurd, er zijn zo veel dingen die nu bij elkaar komen."

Geen Facebook

Sommige medewerkers van Pathé staan bij de uitgang met vingers in hun oren. "Ik moet hem nog zien, geen spoilers", waarschuwt een van hen. "Ik heb zelfs Facebook uitgezet om niets te weten te komen."

Een collega zegt dat de bioscoopmedewerkers vanavond nog eens gezamenlijk de film, pardon: aflevering - gaan zien. "Tot nu toe heb ik gelukkig nog maar weinig gehoord. Wel had iemand het over queen-power. Dat was al meer dan ik wilde weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl