NOS SportAangepast

Lammers: Max Verstappen heeft geen probleem, Renault wel

Lammers: Max Verstappen heeft geen probleem, Renault wel

Max Verstappen heeft maar een probleem momenteel: de motor van Renault van de Red Bull, waarmee hij dit seizoen met weinig succes over de Formule 1-circuits raast. "Je kan als coureur die auto niet stuk krijgen, ook al zou je dat nog zo graag willen", kijkt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers terug op het drama van de jonge Nederlander in de GP van België.

Het droomhuwelijk tussen Red Bull en Verstappen liep zondag weer een flinke kras op, toen hij de bolide kort na het begin voor oranje gekleurde tribunes weer aan de kant moest zetten. Voor de zesde keer geen finish dit seizoen, voor de vierde keer liet de RB13 de rijzende ster van de F1 in de steek. En dat terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo opnieuw naar een podiumplek (derde) reed.

Resultaten Ricciardo in GP's waar Verstappen uitviel

Waar Verstappen dit seizoen een emmer ellende over zich krijgt uitgestort, gaat het Ricciardo de laatste maanden voor de wind. Na het zoveelste pechgeval zondag op Spa-Francorchamps kwam de vraag op of Verstappen misschien wat anders doet dan zijn teamgenoot of misschien wel te veel eist van zijn bolide.

Lammers weet zeker van niet. "Iedereen wil dat Max de aansluiting met Mercedes en Ferrari vindt, iedereen wil dat Renault vorderingen maakt met de motor. Als je dat allemaal wil, moet je met het materiaal op de grens gaan zitten. Als je wilt ontwikkelen, kan dat ten koste gaan van de betrouwbaarheid. Het is een materiaalsport. Dit kan gebeuren."

Verrassende kijk

Lammers heeft een verrassende kijk op de ontwikkelingen bij Red Bull. Ricciardo is de gevierde man bij het raceteam, aanvaller Verstappen voorlopig even de schlemiel.

"Iedereen denkt dat Ricciardo een geweldig weekeinde heeft gehad met zijn derde plaats en het podium en dat Max een rotweekeinde heeft gehad. In mijn ogen ligt dat totaal anders. Max heeft een fantastisch raceweekeinde gehad, met alleen een slecht resultaat."

Structureel probleem

Lammers legt zijn gedachtegang verder uit. Hij zag Verstappen het hele weekeinde beter zijn dan zijn Australische teamgenoot.

"Verstappen was in training een, twee en drie sneller dan Ricciardo, hij was in kwalificatiedelen een, twee en drie sneller dan Ricciardo en hij was ook in de race sneller. Ricciardo wordt derde in België, omdat Max uitvalt. Komende week heeft Ricciardo nog steeds het probleem dat Verstappen sneller is. Max heeft maar een probleem: de motor van Renault. En dat is het probleem van Renault. Verstappen is nog steeds de snelste F1-coureur ter wereld."

Formule 1-coureur Max Verstappen legt zijn teleurstelling uit op Spa-Francorchamps

Rust bewaren

Advies op maat heeft Lammers niet voor de wanhopende Verstappen. "Het is een kwestie van analyseren. Mocht de rode draad van de problemen een menselijke fout zijn, dan gaat er een correctie komen. Alles wordt honderd keer bekeken. Max heeft geen probleem, Renault heeft een probleem. Max is de beste Formule 1-coureur ter wereld. De enige les die hij hiervan heeft geleerd, is hoe hij met dit soort situaties beter kan omgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl