Max Verstappen EPA

In twaalf races is Max Verstappen zes keer uitgevallen en haalde hij maar één podiumplaats. Het seizoen 2017 lijkt er voor Verstappen een om snel te vergeten.

"Ik hou dit niet lang meer vol zo", foeterde hij na de GP van België, die hij al in de achtste ronde moest staken door motorproblemen.

'Hij kan moeilijk weer gaan karten'

Maar wat moet hij dan? Verslaggever Louis Dekker ziet weinig mogelijkheden. "Er zijn maar twee plekken waar je in de Formule 1 naartoe wil en dat is bij Ferrari of Mercedes. En Ferrari heeft net de contracten met Räikkönen en Vettel verlengd."

"Vergeet dat maar voor volgend jaar, misschien dat het in 2019 kan", zegt Dekker. "Hij kan ook moeilijk weer teruggaan naar het karten. Hij zal het moeten slikken."

Dekker ziet nog een kleine uitweg. "Normaal gesproken gaat het niet gebeuren, tenzij Mercedes zegt: we vinden Valtteri Bottas een leuke jongen en heeft twee GP's gewonnen, maar Verstappen is een dusdanig groot talent, dat we er veel geld voor over hebben om dit in orde te maken."

De verwachting is echter dat Bottas binnen nu en een paar weken gaat bijtekenen. "De deur is dus niet helemaal dicht, maar wel bijna."

Max Verstappen verlaat balend het circuit ANP

Dekker: "Het hoort bij sport, het kan niet allemaal vanzelf goed gaan. Verstappen was in het karten ook wel tegenslag gewend, maar in de Formule 1 ging de lijn in de eerste twee jaar steil omhoog, dit jaar gaat die lijn steil naar beneden. Daar zal hij aan moeten wennen."

Van der Garde: elke keer is het wat

Voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde concludeert dat het probleem niet bij Verstappen ligt, maar bij zijn auto. Waar Verstappen zes keer uitvalt dit jaar, staat teamgenoot Daniel Ricciardo zes keer op het podium.

"Eigenlijk had Max daar ook moeten staan. De motor houdt er gewoon weer mee op. Elke keer is het wat, dat is wel zuur."

Verstappen in Spa ANP

Van der Garde: "Je kan het Red Bull niet kwalijk nemen. Renault levert alle software, de versnellingsbak en motor. Verstappen heeft nog een contract bij Red Bull, maar hij zal in de fabriek zeker met de vuist op tafel slaan."

Volgende week in Monza zal het niet veel beter gaan. "Dat circuit heeft veel lange, rechte stukken, het is zeventig procent vol gas. Het wordt heel zwaar voor hem. Laten we hopen dat hij hem uitrijdt."

Resultaten Ricciardo in GP's waar Verstappen uitviel Getty Images / NOS

STER reclame