Protesten tegen de G20 in Hamburg EPA
NOS Nieuws Buitenland

Amsterdammer veroordeeld voor G20-rellen in Hamburg

Een man van 21 uit Amsterdam is in Duitsland veroordeeld tot 31 maanden cel voor geweld tijdens de rellen bij de G20 in Hamburg. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling door het gooien van flessen naar politieagenten. Ook verzette hij zich bij zijn arrestatie.

De Nederlander werd op 6 juli aangehouden bij de 'G20 Welcome to Hell'-rellen en zit sindsdien in voorarrest. De straf viel zwaarder uit dan de eis van het Openbaar Ministerie van 21 maanden. De verdediging wilde dat de Amsterdammer werd vrijgesproken.

Het was het eerste proces in Hamburg tegen demonstranten die met geweld protesteerden tegen de bijeenkomst van leiders van 19 economisch belangrijke landen en de Europese Unie. Bij de top waren onder anderen ook de Amerikaanse president Trump, bondskanselier Merkel en de Franse president Macron.

Vernielingen en plunderingen

Bij de rellen begin juli raakten honderden mensen gewond, zowel demonstranten als agenten. Ook werden er vernielingen aangericht, auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. Vooral de wijk Schanzenviertel moest het ontgelden.

Er werden 186 mensen opgepakt. Tegen 55 van hen is het OM in Hamburg een zaak begonnen. 32 verdachten zitten nog in voorarrest. Van hen komt meer dan de helft uit het buitenland.

Ook tegen 18 agenten loopt een strafrechtelijk onderzoek. Zij zouden buitensporig geweld hebben gebruikt tegen demonstranten.

STER reclame