EPA
NOS NieuwsAangepast

Rellen aan vooravond G20-top in Hamburg

In Hamburg is het aan de vooravond van de G20-top tot confrontaties gekomen tussen anti-G20-demonstranten en de politie. Daarbij zijn barricades opgeworpen en auto's en vuilnisbakken in brand gestoken. De politie sprak van stevige rellen in verschillende delen van de stad. Na 01.00 uur werd het rustiger in Hamburg.

De politie zegt dat zeker 76 agenten gewond zijn geraakt. Het merendeel heeft lichte verwondingen; drie agenten moesten naar het ziekenhuis. Een agent raakte gewond aan zijn ogen nadat vuurwerk vlak voor zijn gezicht was ontploft. Ook onder de demonstranten zou een flink aantal gewonden zijn. Het is niet bekend hoeveel arrestaties er zijn verricht.

Rellen aan vooravond G20-top in Hamburg

De onrust in Hamburg begon aan het begin van de avond. De demonstratie van G20-tegenstanders had de naam Welcome to Hell en was bedoeld als 'ontvangst' voor de staatshoofden en regeringsleiders die in Hamburg zijn aangekomen voor de top. De politie had vooraf gewaarschuwd hard te zullen optreden als de betogers van de route afweken of gewelddadig werden.

Zo'n 12.000 demonstranten wilden rond 19.00 uur beginnen aan een mars door de binnenstad, maar werden tegengehouden door de politie omdat zo'n duizend activisten hun gezicht hadden bedekt. De politie wilde de blokkade opheffen als ze hun bivakmutsen zouden afdoen. De betogers eisten op hun beurt dat de politie waterkanonnen zou weghalen.

Dronken man

Na een half uur escaleerde het. Waardoor, is niet duidelijk. De politie zegt dat agenten werden bekogeld met flessen en stokken, maar volgens journalisten ter plekke waren de betogers vreedzaam en zou alleen een dronken man met flessen hebben gegooid.

Bij de confrontatie in de wijk St. Pauli zette de politie waterkanonnen en pepperspray in. Er werden een onbekend aantal arrestaties verricht. De organisatoren gelasten de betoging na de schermutselingen af, maar het bleef daarna onrustig. Er werden ruiten ingeslagen en brandjes gesticht. Her en der werden agenten bekogeld.

Politie drijft betogers uit elkaar

In het uitgaansgebied bij de Reeperbahn begon tegen 22.00 uur een nieuwe demonstratie. Daar zouden zo'n 8000 mensen aan hebben meegedaan. Ook daar werden agenten bekogeld en zette de politie waterkanonnen in.

Op verschillende plekken in de stad waren volgens de politie kraaienpoten gestrooid, klaarblijkelijk om de banden van dienstauto's te treffen. De piloot van een politiehelikopter die boven de stad cirkelde werd systematisch met een laserpen beschenen. Hij zou daarbij oogletsel hebben opgelopen.

Door alle problemen in de stad moesten automobilisten urenlang in hun voertuig wachten.

 • Reuters
  De politie hield de betogers tegen omdat sommigen vermomd waren
 • Reuters
  Toen agenten werden bekogeld, kwam de ME in actie
 • Reuters
  Veel demonstranten probeerden vervolgens weg te komen
 • Reuters
  Uiteindelijk is de demonstratie 'Welcome to Hell' afgelast

De G20-top begint straks en duurt twee dagen. Op de agenda staan onder meer gesprekken over wereldhandel, klimaatverandering en de aanpak van terrorisme. Onder de deelnemers zijn president Trump, de Chinese president Xi Jinping en Europese leiders.

De betogers hekelen het concept van de G20 en grijpen de top aan om hun onvrede te uiten over globalisering en sociale ongelijkheid. Ook vinden veel betogers het niet kunnen dat de Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin welkom zijn in Hamburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl