Libanese militairen keren terug na hun operatie tegen IS
NOS NieuwsAangepast

Libanon en Hezbollah staken offensief tegen IS

Het Libanese leger heeft na een week een eind gemaakt aan een offensief tegen Islamitische Staat in het grensgebied met Syrië. Kort daarna maakten het Syrische leger en Hezbollah bekend dat zij het offensief tegen IS aan de Syrische kant van de grens eveneens hebben gestaakt.

In acht dagen tijd hebben het Libanese en Syrische leger en Hezbollah naar eigen zeggen het grootste deel van de IS-enclave in het grensgebied heroverd. IS liep in 2014 een deel van West-Qalamoun onder de voet, een dor bergachtig gebied aan de Syrisch-Libanese grens. Daarbij werden negen Libanese militairen gevangen genomen.

Libanon heeft nu een eenzijdig bestand afgekondigd in de hoop te kunnen onderhandelen over de gegijzelde militairen. Vermoedelijk zijn de militairen dood en liggen ze in IS-gebied begraven.

Gecoördineerd

Het Libanese leger heeft steeds benadrukt dat het offensief niet gecoördineerd was met het offensief van het Syrische leger en Hezbollah. Vooral samenwerking met het door Iran gesteunde Hezbollah zou de Amerikaanse militaire steun aan Libanon in gevaar kunnen brengen.

Hezbollah maakt deel uit van de Libanese regering, maar het Libanese leger krijgt ook veel geld en wapens van de VS.

In het gebied waar de afgelopen acht dagen om werd gevochten zouden 600 IS-strijders zitten, die zich kunnen verschuilen in een netwerk van grotten en tunnels.

IS lijdt de laatste maanden ook gevoelige verliezen op het slagveld in West-Irak en Nood-Syrië. In Irak heeft het Iraakse leger de laatste dagen het grootste deel van de stad Tal Afar op IS veroverd, en Syrië staat de IS-hoofdstad Raqqa op het punt van vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl