EPA

In Melbourne hebben 20.000 mensen gedemonstreerd voor de invoering van het homohuwelijk in Australië. De organisatoren zeggen overweldigd te zijn door de massale opkomst.

"Het aantal mensen dat mee wil doen aan de ja-campagne is enorm", zegt organisator Ali Hogg tegen Sky News. "Ik vroeg om vrijwilligers en op een gegeven moment accepteerde ik zeven toezeggingen per seconde."

Volgende maand kunnen Australiërs zich per brief uitspreken over de legalisering van het homohuwelijk. Het is een soort nationale enquête en de uitslag van de peiling is niet bindend. Australië is een van de laatste Engelssprekende landen waar mensen van hetzelfde geslacht niet met elkaar mogen trouwen.

Kwetsend materiaal

Vrijdag stuurde de Australische minister van Onderwijs James Merlino een brief aan scholen in de staat Victoria. Daarin waarschuwt hij voor kwetsend campagnemateriaal van tegenstanders van het homohuwelijk. Volgens Merlino moeten kinderen met ouders die homo zijn hulp krijgen als ze dat nodig hebben.

Vorige week werd een poster aangetroffen in Melbourne waarop werd gesuggereerd dat kinderen van homo-ouders vaak te maken krijgen met misbruik. Op de poster stond onder andere een kind en twee broekriemen in regenboogkleuren, die dreigend boven het kind worden gehouden. Er kwam veel kritiek op de poster van onder het stadsbestuur en de Australische premier.

STER reclame