AFP

Australiërs hoeven niet naar de stembus over de invoering van het homohuwelijk. In plaats daarvan krijgen ze een brief waarin ze zich mogen uitspreken over hun voorkeur: voor of tegen het homohuwelijk. Volgende maand moeten alle stemgerechtigde Australiërs een brief in de bus krijgen met de vraag: "Moet de wet veranderd worden, zodat mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen?"

De conservatieve regeringscoalitie is officieel tegen de invoering van het homohuwelijk, maar intern zeer verdeeld over de kwestie. Aanvankelijk wilde de regering een plebiscite organiseren, een raadgevend referendum. Stemmen is dan verplicht, maar de uitslag is raadgevend en de regering hoeft er niets mee te doen.

Het voorstel werd algemeen gezien als een methode om tijd te winnen. Politieke tegenstanders vonden bovendien dat de conservatieven de kwestie zelf moesten oplossen en niet uitbesteden. De Senaat keurde het voorstel dan ook af. De Australische Senaat stak vandaag voor de tweede keer een stokje voor de volksraadpleging.

Daarop besloot de regering om een peiling per post te organiseren. Daarvoor is geen goedkeuring van de Senaat nodig. Alle geregistreerde stemmers krijgen een brief in de bus, maar meedoen is vrijwillig en de uitslag is niet bindend. De kosten van die peiling wordt geschat op 82 miljoen euro.

Geen foute keuze

Premier Turnbull zei gisteren al dat hij voorstander is van het homohuwelijk, net als zijn vrouw. "Maar de Australische bevolking kan geen foute keuze maken bij het uitbrengen van een stem. Of het nou gaat om het stemmen over een regering of zaken zoals dit; hun stem wordt gerespecteerd."

Volgens opiniepeilingen is er in Australië een duidelijke meerderheid voor de wetswijziging, maar tegenstanders van de peilingen vrezen dat die steun niet terugkomt in de uitslag. Jong volwassenen laten het vaak afweten bij vrijwillige peilingen. Juist onder jongeren bestaat amper weerstand tegen de invoering van het homohuwelijk.

STER reclame