Als het aan de liberalen ligt gaan Australiërs binnenkort naar de stembus over de invoering van het homohuwelijk. Misschien verwacht je dan slingers en feest bij de LGBT's (Lesbians, Gays, Bisexuals en Transgenders), maar mooi niet dus.
De LGBT-gemeenschap is sceptisch. Dit voorstel is niets meer dan een politiek House of Cards-spelletje, vinden zij, omdat het ze geen steek verder helpt. Zelfs een homoseksuele liberale senator wil niets van het plan weten.
Het plan is ingevoerd door minister-president Malcolm Turnbull, ook lid van de liberale partij. Hij wil dat het hele land gaat stemmen over invoering van het homohuwelijk. Maar de uitslag is niet bindend: het is slechts een advies. De politiek kan er dus mee doen wat ze willen. En dat is precies het probleem, volgens veel mensen. Wat de uitslag ook is, de politiek gaat de LGBT-community er niet mee helpen.
Twee derde van de Australische bevolking is voor invoering van het homohuwelijk. Dat geldt niet voor het parlement. Daar zijn de conservatieven in de meerderheid en zij zijn strikt tegen. Maar die meerderheid is fragiel, vertelt Australië-correspondent Robert Portier. "De conservatieven hebben maar één zetel meer. Da's niet veel. Als een van de conservatieven tóch voor het homohuwelijk stemt, is het al door het parlement."
Dat kan nog best gebeuren, denkt Robert. Zo is de conservatieve minister-president Turnbull stiekem voor het homohuwelijk en hij is niet de enige. Dat is tegen het partijstandpunt in. Oppassen geblazen dus, en daarom proberen de strengere conservatieven een stemming in het parlement koste wat kost uit te stellen.
En dus willen die conservatieven een (niet-bindende) volksraadpleging. Portier: "Dat kost tijd, geld, er moet campagne gevoerd worden en dan zijn we zo weer een flinke tijd verder. Dan is minister-president Turnbull mogelijk alweer afgetreden en dan zien ze wel weer verder." Bovendien kunnen de conservatieven dus doen met de uitslag wat ze willen.
Niet heel verrassend dus dat de slingers nog niet uithangen bij de LGBT-community. Zelfs Dean Smith, een homoseksuele senator voor de Liberals, heeft al uitgesproken niet te gaan stemmen als de volksraadpleging er komt.
Een campagne kost tijd en geld, en dan zijn we zo weer een paar jaar verder.
Ook Sean Mulcahy, voorzitter van de Victorian Gay and Lesbian Rights Lobby, gelooft niet in het plan. "Zo'n stemming leidt alleen maar tot verdeeldheid in de samenleving. Vooral het radicale nee-kamp zou veel steun krijgen van kerken, die tegen het voorstel zijn. Het voor-kamp heeft veel minder organisaties waar ze geld van mogen ontvangen. De nee-partij zou dus behoorlijk veel aandacht krijgen, en ze zijn niet mild. Voor jonge LGBT's, die vaak nog moeite hebben met hun identiteit, is dat ontzettend lastig."
Bovendien kost een volksraadpleging de overheid veel geld. Dat kan volgens Mulcahy veel beter in ondersteuning van de gemeenschap gestopt worden dan in een politieke campagne.
Laten varen dus, die volksraadpleging, vindt Mulcahy. Het liefst ziet hij het parlement vandaag nog debatteren over het homohuwelijk. "We moeten ieder parlementslid laten stemmen op hun gevoel, dus los van hun partijstandpunt. Dan heeft het ja-kamp zo een meerderheid en is het homohuwelijk binnen een paar weken realiteit."