In de Kalverstraat worden mogelijk extra maatregelen genomen
NOS NieuwsAangepast

Extra veiligheidsmaatregelen Amsterdam op drukke plekken

Amsterdam gaat toch maatregelen nemen om plekken in de stad beter te beveiligen tegen een terroristische aanslag. Er wordt vooral gekeken naar drukke plekken met symbolische waarde, omdat terroristen het daar vaak op gemunt hebben, schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Hij noemt als voorbeeld de Kalverstraat, een winkelstraat die soms zo druk is dat mensen moeten wachten tot ze erin kunnen.

Welke plekken naast de Kalverstraat precies onder handen worden genomen en hoe de veiligheidsmaatregelen eruit gaan zien, wordt nog onderzocht. Van der Laan hoopt daar "de komende weken" meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Gevaren

De burgemeester schrijft dat het mede door de aanslag in Barcelona steeds beter voorstelbaar is dat een dergelijke terreuractie ook in Amsterdam mogelijk is. "Aanslagen in het buitenland tonen aan dat terroristen op elke denkbare plek, op ieder moment en op tal van verschillende manieren kunnen toeslaan."

Herdenking van de slachtoffers van de aanslag op de Ramblas

In eerste instantie zei de burgemeester na de aanslag in Spanje dat het onmogelijk was om maatregelen te nemen tegen dergelijk geweld, zonder de stad te verlammen.

Een ander gevaar is dat als een aanslag mislukt, terroristen snel een ander doel zoeken waar ze veel slachtoffers kunnen maken en dat internationaal grote symbolische waarde heeft, aldus Van der Laan. De burgemeester benadrukt dat er geen concrete informatie is over een aanslag in Amsterdam.

Ondernemers

Amsterdamse ondernemers riepen de gemeente na de aanslag in Barcelona al op om meer maatregelen te nemen. Daar reed een terrorist met een bestelbusje in op het winkelende publiek op de Ramblas.

Het OM, de politie en de gemeente hebben na een overleg met de ondernemers nu dus besloten te kijken welke maatregelen getroffen kunnen gaan worden. Komende week gaan de partijen ook met vertegenwoordigers van toeristische attracties in de stad om tafel zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl