Caliskan zat vast vanwege dit spandoek onbekend

De Turkse Nederlander Volkan Caliskan, die in Turkije vastzat op verdenking van 'steun betuigen aan terroristen', is vrijgelaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Caliskan nog wel verdachte is en dat hij daarom Turkije niet mag verlaten.

Vanochtend leek het er nog op dat Caliskan in tegenstelling tot andere verdachten in zijn zaak in de cel moest blijven. De andere verdachten kwamen gisteren al vrij. Er was geen verklaring gegeven voor de langere detentie van Caliskan.

De 24-jarige Volkan Caliskan uit Harderwijk zat ruim twee weken vast. Hij werd opgepakt toen hij in een stadion achter een spandoek zat met daarop een steunbetuiging aan twee Turkse hongerstakers. Die protesteren met de hongerstaking tegen hun ontslag als leraar in de nasleep van de couppoging, vorig jaar. Volgens de Turkse regering zijn de hongerstakers terroristen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei vanochtend nog dat Nederland "tot op het hoogste ambtelijke niveau" heeft geprobeerd om Caliskan vrij te krijgen.

STER reclame