NOS Nieuws

Duitsland verbiedt extreem-linkse Indymedia-site

De Duitse regering heeft een links-extreme website van het platform Indymedia verboden. De site linksunten.indymedia.org is sinds vanochtend offline, volgens minister De Maizière van Binnenlandse Zaken vanwege de "fundamentele minachting voor de wet".

Het verbod is waarschijnlijk een reactie op het geweld van links-extremisten rond de G20-top in Hamburg, vorige maand. In de nasleep daarvan werd opgeroepen tot een hardere aanpak van links-extremistische verenigingen en sites.

Wapens

Bij huiszoekingen heeft de politie vanochtend onder meer messen, stalen pijpen en knuppels in beslag genomen. Er zouden vijf panden zijn doorzocht, allemaal in de Zuid-Duitse stad Freiburg. Daar wonen ook de beheerders van de site.

De Maizière benadrukt dat het verbod alleen geldt voor de "extremistische Duitse tak" van Indymedia. Andere sites van het linkse platform, waaronder de Nederlandstalige, blijven volgens hem bereikbaar en worden niet verboden.

Brandbommen

Volgens De Maizière was linksunten.indymedia.org de invloedrijkste site in Duitsland voor linkse extremisten. De pagina bestond sinds 2009. Er werden onder meer handleidingen voor het maken van brandbommen gedeeld. Ook werd er opgeroepen tot geweld tegen de politie.

Linkse autonomen worden behalve voor geweld tegen de politie ook verantwoordelijk gehouden voor een reeks sabotageacties aan spoorlijnen in en rond Berlijn. Dat leidde recent herhaaldelijk tot overlast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl