NOS NieuwsAangepast

Barricades, brand en radicalen: een impressie van de rellen

Het Schanzenviertel, dé krakerswijk van Hamburg, biedt een chaotische aanblik. Schoonmakers zijn bezig om de schade van een nacht rellen op te ruimen. Op verschillende plekken zijn stenen uit de trottoirs getrokken, ruiten gesneuveld en liggen er smeulende resten van in brand gestoken barricades.

Het hart van de wijk is nu pas weer toegankelijk. Afgelopen nacht was het gebied afgesloten door de politie, want hier speelde zich een veldslag af tussen honderden links-extremisten en een politiemacht.

"Twee helikopters vlogen met zoeklicht urenlang laag boven de wijk", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. Hij zag hoe de confrontatie gisteravond en vannacht steeds grimmiger werd. "Dit keer liep het anders dan bij eerdere acties, waarbij demonstranten steeds wegrennen met de politie achter zich aan. Nu was het één grote confrontatie."

"Aan het begin van de avond hadden links-radicale activisten grote vuren aangestoken. De wijk werd daarop afgegrendeld en rond middernacht trok de politie met een enorme troepenmacht de wijk in. Er waren aanwijzingen dat de 'vermomden', zoals de Duitse media de in het zwart gestoken radicalen noemen, molotovcocktails en katapulten zouden gebruiken. Daarnaast hadden sommige relschoppers steigers gesloopt en met de palen naar de politie gegooid."

De nacht van Hamburg: opnieuw branden en plunderingen

Toen is de urenlange jacht op de naar schatting honderden radicale relschoppers begonnen. "Daarbij werden pelotons aan Mobiele Eenheid de wijk ingestuurd. Ze losten elkaar af."

"Ook zag ik zwaarbewapende arrestatieteams van het Spezialeinsatzkommando. Agenten die met machinegeweren zijn uitgerust, al zouden die niet hebben geschoten."

Agenten van het Spezialeinsatzkommando (SEK) in de straten van Hamburg

Rond middernacht trok een nog grotere politiemacht het Schanzenviertel in. Met een speciaal politievoertuig werden barricades aan de kant gedrukt. "Het was loodzwaar voor de agenten. Ook al was het midden in de nacht, het was erg warm in de stad."

Uiteindelijk werden tientallen demonstranten aangehouden. Tegen de ochtend werd de omvang van de schade in het Schanzenviertel duidelijk. Twee bankfilialen en twee grotere winkels waren door de relschoppers vernield.

"Ik zag winkeliers in tranen, toen ze zagen dat hun pand was gesloopt. Anderen hadden tranen van opluchting als ze ontdekten dat hun winkeltje gespaard was gebleven."

Ondertussen groeit de kritiek op de organisatie van de G20 in Hamburg. "Iedereen hier vraagt zich af; waarom wordt de G20 in Hamburg gehouden? Waarom is de G20 in de Messe gepland, nog geen tweehonderd meter van het krakersbolwerk Rote Flora? Velen zien dat alleen al als een provocatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl