De nacht van Hamburg: opnieuw branden en plunderingen

In Hamburg zijn aan het begin van de nacht protesten tegen de G20-top opnieuw uitgelopen op ongeregeldheden. Gewelddadige link-extremisten wierpen op straat barricaden op en staken deze in brand. Ook werden winkels geplunderd.

De politie rukte massaal uit en probeerde de relschoppers met waterkanonnen en traangas uiteen te drijven. Met pantservoertuigen werd geprobeerd de barricaden te verwijderen. Er vlogen politiehelikopters boven de wijk Schanzenviertel, waar de ongeregeldheden plaatsvonden.

In die wijk hielden vijfhonderd relschoppers huis in een supermarkt en omliggende winkels. Ook werd de politie aangevallen met ijzeren stokken en met molotovcocktails, die vanaf daken van huizen werden gegooid.

Opgepakt

Vannacht zijn bijna tachtig mensen opgepakt, eerder op de avond werden ook al 83 anderen gearresteerd. Bij de rellen raakten ook demonstranten gewond, maar hoeveel kunnen de autoriteiten nog niet zeggen. Sinds het begin van de demonstraties hebben agenten al ruim 200 mensen gearresteerd, meldt persbureau DPA.

'Het lijkt wel oorlog'

Inmiddels is de rust in Hamburg weergekeerd. De straten worden schoongeveegd door tientallen medewerkers van de stadsreinigingsdienst.

Naar verwachting volgen later vandaag nieuwe protesten. Aan het einde van de ochtend organiseren linkse groeperingen een protest waarbij tot 100.000 deelnemers worden verwacht. Ze protesteren tegen armoede, oorlog en de oorzaken van de migratiecrisis.

Een ander initiatief verwacht 20.000 tot 30.000 demonstranten bij een demonstratie. Achter dat initiatief staan onder meer Duitse kerken, vakbonden en linkse politieke partijen.

Sinds donderdagavond is het al onrustig in Hamburg. Gisteren raakten elf demonstranten ernstig gewond toen ze van een muur vielen. Het is niet duidelijk wat er precies gebeurde. Tot nu raakten ruim 200 agenten gewond bij de rellen.

Vrijdagavond riep de politie via Facebook burgers op om zich te distantiëren van de demonstranten, die bewust geweld gebruiken. "Wij gaan nu consequent optreden tegen de daders. Steun ons daarbij en blijf uit de buurt", schreef de politie.

Woede

De demonstranten willen hun woede uiten over globalisering en sociale ongelijkheid. Op de agenda van de G20-top staan onder meer gesprekken over wereldhandel, klimaatverandering en de aanpak van terrorisme.

Onder de deelnemers zijn de presidenten Trump (VS) en Poetin (Rusland) en Europese leiders. Premier Rutte is er op uitnodiging van bondskanselier Merkel ook bij.

STER reclame