NOS NieuwsAangepast

Japanse 'dodenmeesters' demonstreren hun vakmanschap in wedstrijd

De nokanshi, de Japanse mannen en vrouwen die overledenen ritueel voorbereiden op hun uitvaart, hebben het wassen en aankleden van de doden praktisch tot kunst verheven. Op een beurs voor uitvaartondernemers in Tokio is daarom een competitie gehouden waarbij een jury zich boog over wie die vaardigheid het beste beheerst.

De jury lette op of de nokanshi het ritueel gracieus uitvoerde. Ook werd gekeken of het lichaam mooi stil bleef tijdens het ritueel en of het netjes midden op de mat bleef liggen. Bij demonstratie werden levende modellen gebruikt.

Het ambacht van de nokanshi: de doden klaarmaken voor hun laatste reis

In Japan is vanwege de vergrijzing veel vraag naar mensen die het vak beheersen. Het geldt als een eervol beroep, maar het is moeilijk om jongeren ervoor te werven.

Volgens het shintoïsme is het wassen en aankleden een manier om de ziel van de overledene te zuiveren voor de reis naar het hiernamaals. De nokanshi zijn het gewend bij hun werk op de vingers te worden gekeken. Ze verrichten het ritueel meestal in aanwezigheid van de naaste familie van de overledene.

In 2009 won de Japanse film Departures over het onderwerp een Oscar. De film gaat over een cellist die gaat werken bij een uitvaartondernemer en wordt ingewijd in de geheimen van het "assisteren bij het vertrekken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl