Ajax-spelers druipen af na blamage tegen Rosenborg BK
NOS VoetbalAangepast

'Zwaar dramatische avond voor Ajax'

Een vreemde gewaarwording: Ajax speelt dit seizoen geen wedstrijden in een Europees hoofdtoernooi. Rosenborg BK schakelde de Amsterdamse club uit door ook in Noorwegen te winnen.

En zo druipt de trotse finalist van drie maanden geleden af door de achterdeur. "Dit is erg. Voor het eerst in hele lange tijd geen Europees voetbal. Dit is een hele zware klap", reageert algemeen directeur Edwin van der Sar.

"Dit is zwaar dramatisch. Iedereen heeft de mooie wedstrijden van afgelopen jaar nog in gedachten. Die wedstrijden, daar leef je voor. En die hebben we dit jaar niet."

Van der Sar: dit is zwaar dramatisch

Aan vingerwijzen deed Van der Sar niet, ook niet richting de nieuwbakken trainer Marcel Keizer. "Ik denk dat we vanavond een goede wedstrijd hebben gespeeld. Door individuele fouten geven we te makkelijk doelpunten weg."

Van der Sar telde ook genoeg kansen voor Ajax, dus aan de tactiek lag het in eerste instantie niet. "Marcel is op het hoogste niveau nieuw, maar we hebben vertrouwen in zijn aanpak. Daar hebben we ook voor gekozen een aantal maanden geleden en daar stappen we niet zo makkelijk vanaf."

Keizer: we moeten ons nu op beker en competitie richten

Keizer analyseerde de wedstrijd op de persconferentie en zocht naar punten die hij anders had kunnen doen. "Ik zou het niet weten... We moeten meer kansen afmaken, dat is zo. Je moet de 1-3 maken. Die maken we niet."

Of hij anders had kunnen of moeten wisselen, betwijfelde de leidsman. "Je krijgt een goal binnen uit een standaardsituatie. Dat heeft niks met een wissel te maken."

Geen crisis

Crisis is het niet, volgens Keizer. "Dit is een heel slecht resultaat in een Europa League-wedstrijd waardoor we niet geplaatst zijn. Wij moeten nu alles op de beker en competitie zetten."

Klaas-Jan Huntelaar

Bij Hakim Ziyech was de verslagenheid groot. "Hoe het was in de kleedkamer? Doodstil", zei hij aanvankelijk tegen Fox Sports. "Maar er zijn ook wel wat dingen gezegd. Iedereen sprak uit emotie. Wat daar is gezegd, kun je beter binnenskamers houden. Iedereen was woedend. En daarna was het doodstil."

'Een schande'

Ook de middenvelder weigerde Keizer aan te wijzen als schuldige voor de zeldzame exit uit Europa. "Je komt heel goed terug in de tweede helft", wees hij op de twee doelpunten waardoor de gunstige tussenstand 1-2 werd bereikt. "Het is vervolgens een schande hoe je het weggeeft. Er was helemaal niets aan de hand."

  • Pro Shots
    Teleurstelling bij Mitchell Dijks
  • Pro Shots
    Lasse Schöne leek Ajax in veilige haven te schieten
  • Pro Shots
    De veelbesproken wissel van Marcel Keizer: Zeefuik voor Dolberg

'Je moet je mannetje staan'

Ziyech vervolgde zijn openhartige betoog: "We hebben ook genoeg kansen gecreëerd om de wedstrijd op slot te gooien." Hij legde de vinger ten slotte op de zere plek. "We letten twee keer niet op. Er staan twee man vrij, die moet je gewoon dekken. Dan kunnen we wel zeggen: dat ligt aan de wissels. Maar je moet gewoon je mannetje staan daar."

Daar sloot Klaas-Jan Huntelaar zich bij aan. "We maken te veel fouten. En dat wordt afgestraft. Hoe dat kan? We zijn niet scherp. Of het zijn domme fouten."

Huntelaar: we hebben het aan onszelf te wijten

Aanvoerder Joël Veltman trok het iets breder. "We hebben als team gefaald. Het heeft geen zin één schuldige aan te wijzen. We hebben het gezamenlijk laten afweten."

Ajax niet in een Europees hoofdtoernooi, Veltman kon het nog nauwelijks bevatten. "De laatste keer dat Ajax internationaal niet meedeed was ik nog niet geboren. Dit is een ongelooflijke klap. Het wordt nog een lange week voor ons om dit te verwerken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl