In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

China-plannen van Groningse universiteit in gevaar

De Chinese uitbreidingsplannen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn in gevaar. Een meerderheid van de Universiteitsraad kondigt aan tegen een campus en een aantal opleidingen van de RUG in het Chinese Yantai te stemmen.

De bezwaren komen van de studentenfractie van de Personeelsfractie en de Lijst Calimero, die 30.000 studenten op de universiteit vertegenwoordigt. De twee hebben samen een meerderheid in de Universiteitsraad. Stemmen de twee fracties tegen, dan gaan de plannen niet door, meldt RTV Noord.

"We vrezen voor de waarde van onze diploma's wanneer RUG-opleidingen in Yantai zullen worden aangeboden", zegt fractievoorzitter Daan van Dijk van Lijst Calimero. Hij vreest dat de kwaliteit van het onderwijs in Groningen in gevaar komt als docenten ook in Yantai worden ingezet.

Volgens Van Dijk is niet aangetoond dat het aanbieden van opleidingen in Yantai een positieve bijdrage levert aan de "ranking" van universiteiten, zoals de RUG beweert.

Magere onderbouwing

Lijst Calimero kritiseert ook de financiering van het project. "Wij hebben nog nooit een financiële onderbouwing of een uitgewerkt uitbreidingsplan voor de toekomst gezien. Om Yantai tot een succes te maken, is een dergelijk plan wel nodig."

Bij het initiatief draait het om uitwisseling: Nederlandse studenten kunnen in de stad met 6,5 miljoen inwoners buitenlandervaring opdoen; Chinese studenten kunnen onderwijs in Groningen volgen. Ook moet de samenwerking tussen Nederlandse en Chinese bedrijven worden bevorderd.

Tweede Kamer

In de politiek was er eerder kritiek op het project, vooral omdat onduidelijk is of de mensenrechten op de Chinese campus van de RUG gegarandeerd zullen zijn. Die zorgen zijn volgens Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, terecht. "In China bestaat academische vrijheid niet. Wij vinden niet dat de Nederlandse overheid diploma's moet afgeven in dat soort landen."

De LSVB is blij dat het plan niet wordt ondersteund. "De hele focus komt met dit plan te liggen op China. De beste mensen mogen dan daarheen. En wat overblijft, blijft over. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt de voorzitter.

De stemming in de Universiteitsraad staat voor 31 augustus op de agenda.

Advertentie via Ster.nl