Toch koeken uit het schap door fipronil-schandaal
Op aandringen van de fabrikant hebben verschillende supermarkten gisteren wafels uit de schappen gehaald omdat ze het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten. Volgens het AD gaat het om winkels die zijn aangesloten bij de Superunie, zoals de ketens Emté, Plus, en Coop. Zij verwachten nog meer van zulke stille terugroepacties.
De supermarkten hebben mini-eierwafels en sneeuwwafels van hun eigen merk uit de schappen gehaald. "Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen", zegt Wilco Jansen van Emté tegen de krant.
Begin augustus werd duidelijk dat fipronil ook in producten kan zitten waarin eieren zijn verwerkt, zij het in kleine hoeveelheden die niet gevaarlijk zijn voor consumenten.
Niet stiekem
Directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) benadrukt dat het op aangeven van de fabrikanten gebeurt en de maatregelen niet opgelegd worden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
"Er is absoluut geen sprake van stiekem en er is ook geen soort lijst van besmette koekjes", zegt Roorda op NOS Radio 1. "Het is een gebruikelijke procedure als een fabrikant aangeeft dat er iets mis is met de productie, de kwaliteit of de etiketten van een product."
Klanten die deze producten eerder deze week nog gekocht hebben kunnen de koekjes terugbrengen naar de winkel.
Madeleines en frangipane
Albert Heijn haalde maandag in veertig winkels in de grensregio's al twee varianten Lotus-koekjes uit de winkels. Fabrikant Peijnenburg had laten weten dat in bepaalde partijen madeleines en frangipane fipronilsporen zaten. Een woordvoerder van AH benadrukt dat er voortdurend contact is met de fabrikanten en leveranciers.
Vorige week haalden Franse supermarkten zeventien soorten Nederlandse wafels uit de verkoop. In België haalden de supermarkten Delhaize, Colruyt en Lidl de Lotus-koekjes uit het schap.
De Britse voedselautoriteit besloot twee weken geleden al koekjes waarin eieren met fipronilsporen verwerkt zijn uit de schappen te halen. De hoeveelheid is weliswaar niet schadelijk voor de gezondheid, maar fipronil hoort niet in voeding thuis en dus verkopen we het niet, was de redenering.
De fipronil-affaire begon in de pluimveesector. Bij de bestrijding van bloedluizen bij kippen werd het verboden anti-luismiddel fipronil gebruikt. Dat kwam via de kippen in de eieren en in de voedselketen.