Dodelijk slachtoffer van politieacties tegen drugshandel
NOS NieuwsAangepast

Duterte bindt in na protest: 'Dealers alleen doden als ze zich verzetten'

President Duterte van de Filipijnen heeft politieagenten in het land gewaarschuwd dat zij drugsverdachten alleen mogen neerschieten als de agenten zelf in gevaar zijn.

Vorige week executeerden politieagenten een 17-jarige student omdat zij dachten dat hij een drugsdealer was. Op beelden is te zien dat agenten de jongen door een steeg leiden, waar hij later dood werd teruggevonden. In zijn hoofd zaten drie kogels.

Uit protest gingen honderden Filipino's de straat op. Ook de invloedrijke katholieke kerk op de Filipijnen sprak zich uit tegen de president. Duterte zei aanvankelijk dat er soms onschuldige slachtoffers vallen in zijn oorlog tegen drugs. Nu zegt hij dat hij de dood niet kan rechtvaardigen en dat er onderzoek wordt gedaan naar de agenten.

Onschuldig slachtoffer in 'war on drugs' in de Filipijnen

Inbinden

Dutertes gewelddadige oorlog tegen drugs duurt nu ruim een jaar. In die tijd zijn er zo'n 8000 mensen gedood die mogelijk betrokken waren bij de handel in of het gebruik van drugs. Vorige week verliep bijzonder bloedig, met 90 doden in drie nachten. Naar aanleiding daarvan zei Duterte: "Laten we er dagelijks 32 doodschieten."

De Filipijnse president bindt nu dus wat in. Vandaag zei hij dat het de taak van de politie is om drugsverdachten te arresteren. "Jullie mogen niet iemand doden die op zijn knieën zit en om zijn leven smeekt. Dat is moord", zei Duterte. "Als ik zeg dat je hem moet pakken, betekent dat dat hij gearresteerd moet worden. Als hij zich verzet met geweld mag de politie zich verweren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl