VS ziet 'mogelijke dialoog' met Noord-Korea

AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft gezegd dat er mogelijk een opening ophanden is in de verhoudingen met Noord-Korea. Het land heeft geen raketproeven meer gedaan of op een andere manier geprovoceerd sinds een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over nieuwe sancties unaniem werd aangenomen.

Tillerson spreekt van "een mogelijke dialoog" tussen Washington en Pyongyang. "We hopen dat dit het signaal is waarop we wachtten, dat ze nu bereid zijn om de spanning te verminderen, te stoppen met provoceren. En misschien dat er dan in de nabije toekomst een opening is voor dialoog."

Witwassen

De regering-Trump heeft vandaag sancties opgelegd aan zestien voornamelijk Chinese en Russische bedrijven en personen voor het helpen van Noord-Korea bij het uitvoeren en het financieren van het nucleaire programma.

De Verenigde Staten noemen het onacceptabel dat bedrijven het mogelijk maken dat Noord-Korea inkomsten krijgt om het nucleaire en wapenprogramma te financieren. Dat leidt tot destabilisering van de regio, zegt Washington.

Twee van de bedrijven, uit China en Singapore, zijn aangeklaagd. Zij moeten 11 miljoen dollar afdragen; geld dat ze zouden hebben witgewassen voor Noord-Korea.

China begon vorige week met het uitvoeren van de sancties. Het importeert geen ijzererts, lood, steenkool en vis meer uit Noord-Korea. Dat kan Noord-Korea grote economische schade toebrengen.