Dirk Kuijt na de overwinning op Brazilië in de kwartfinales
NOS VoetbalAangepast

Kuijt speelde met medisch attest op WK 2010

Dirk Kuijt is een van de 25 spelers die op het WK van 2010 met een medisch attest heeft gespeeld, zo onthulde hackerscollectief Fancy Bears dinsdag. In een reactie aan AD Sportwereld bevestigt Dirk Kuijt het bericht. Hij zegt dat hij tijdens het WK last kreeg van zijn kies en in Zuid-Afrika naar de tandarts ging.

Na de wortelkanaalbehandeling vroeg de toenmalige bondsarts Gert-Jan Goudswaard een medisch attest aan voor het gebruik van het ontstekingsremmende dexamethason. "Dat is geheel volgens de regels gegaan", aldus Kuijt. Het middel staat op de dopinglijst, omdat het vermoeidheid vermindert.

Kuijt haalde in 2010 met Nederland de WK-finale. Hij stond bij alle zeven wedstrijden in de basis en werd alleen in het groepsduel met Kameroen en in de finale tegen Spanje vervangen.

Niet alleen Kuijt staat op de lijst. Ook de namen van de Argentijnen Carlos Tévez, Juan Sebastián Verón (gebruik corticosteroïd betamethason, een ontstekingsremmer) en de Duitser Mario Gomez (sympathicomimeticum salbutamol, een medicijn voor astmapatiënten) worden genoemd. Er zijn geen aanwijzingen dat de betreffende sporters iets verkeerds hebben gedaan.

Fancy Bears meldde dinsdag ook dat in 2015 160 voetballers positief werden bevonden op doping. Het Russische hackerscollectief onthulde vorig jaar al de vertrouwelijke medische gegevens van talloze topsporters. De medische gegevens van onder anderen wielrenners Chris Froome, Bradley Wiggins, tennisser Rafael Nadal en atleet Mo Farah lagen op straat. Wiggins voelde zich genoodzaakt zich te verdedigen tegen de publicatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl