Hackers lekken gegevens Froome, Wiggins en Kvitova
Vermoedelijk Oost-Europese hackers hebben opnieuw gegevens van sporters openbaar gemaakt. Eerder deze week werden die gestolen uit de computersystemen van antidopingorganisatie WADA.
Het gaat om de gegevens van 25 sporters uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Roemenië en Rusland. Onder de sporters zijn Tour de France-winnaars Chris Froome en Bradley Wiggins en tweevoudig Wimbledon-kampioene Petra Kvitova. Zij kregen allen dispensatie van artsen om medicijnen te gebruiken die op de lijst van verboden middelen staan.
In de documenten van Froome, die zondag nog tweede werd in de Vuelta, staat dat hij de ontstekingsremmer prednisolon mocht slikken, Wiggins gebruikte een allergiemedicijn.
Eerder deze week vielen cyberspionnen - ingewijden vermoeden dat het Russische hackers waren - onder de naam APT28 and Fancy Bear het internationale antidopingagentschap aan.
Zij bekeken dossiers van sporters, verzamelden allerlei persoonlijke gegevens en brachten een deel van die informatie naar buiten. Gegevens van onder anderen de Amerikaanse turnster Simone Biles en de tennissters Serena en Venus Williams werden openbaar gemaakt.
Phishing mail
De hackers kregen waarschijnlijk toegang doordat ze phishingmails - mails waarmee via nepaccounts of vervalste sites inloggegevens van internetgebruikers worden gestolen - hadden gestuurd naar medewerkers van het IOC.
Speciaal voor de Spelen van Rio was binnen het registratiesysteem ADAMS van het wereldantidopingagentschap WADA een account aangemaakt voor de sporters die op de Spelen actief waren. Omdat naar alle waarschijnlijkheid een medewerker van het IOC een nepmail heeft geopend, kregen de hackers toegang tot de inloggegevens van dat olympische account.
Hoeveel informatie de hackers hebben buitgemaakt is nog onduidelijk. Behalve informatie welke medicijnen een sporter gebruikt en welke attesten hij of zij heeft, staan in het ADAMS-systeem ook de bloedwaardes van de sporters en hun 'where-abouts', de gegevens waar en wanneer ze op een bepaald moment verblijven.
WADA denkt dat de hackers met de digitale inbraak wraak willen nemen voor de onthullingen van WADA over het dopingprogamma van de Russische staat.
"Voor de atleten die getroffen zijn: we betreuren het zeer dat criminelen jullie reputatie proberen te besmeuren en verzekeren jullie dat we informatie en advies krijgen van het hoogste niveau en dat we actie gaan ondernemen", aldus WADA-directeur Olivier Niggli.