Monsanto-fabriek in de buurt van Antwerpen AFP

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de overname van het zaadveredelingsbedrijf Monsanto. Het Duitse chemiebedrijf Bayer wil het Amerikaanse bedrijf voor 66 miljard dollar overnemen.

De Commissie maakt zich zorgen over een mogelijk te sterke marktpositie van de partijen door de overname. Daardoor zouden de prijzen van producten bijvoorbeeld kunnen stijgen. De miljardenovername gaat door het diepgravende onderzoek voorlopig niet door.

Onkruid

Zo wijst de Commissie onder andere op het aanbod van onkruidverdelgers. Monsanto verkoopt namelijk een van de meest verkochte onkruidverdelgers in Europa. Het enige alternatief voor deze verdelger verkoopt Bayer.

Ook zijn Bayer en Monsanto allebei actief in de teelt van zaadjes voor groenten. Het eerste snelle onderzoek van de Commissie toont aan dat de partijen samen een erg hoog marktaandeel hebben. Nu nog concurreren die producten met elkaar. Na een overname niet meer.

De Europese Commissie wil zeker weten dat na een inlijving van Monsanto door Bayer de markt concurrerend blijft en dat bedrijven blijven investeren in nieuwe producten. Uiterlijk 8 januari 2018 besluit de Europese Commissie of de overname mag doorgaan.

STER reclame