Het Duitse chemiebedrijf Bayer kocht Monsanto voor 59 miljard euro
NOS NieuwsAangepast

'Bayer wil met overname Monsanto de Amerikaanse markt bereiken'

Het aanboren van een nieuwe markt in de VS is voor het Duitse chemiebedrijf Bayer een belangrijke reden om het Amerikaanse zaadveredelingsbedrijf Monsanto over te nemen. "Bayer wil met deze overname vooral voet aan de grond krijgen in de VS", zegt Clarisse van der Woude, akkerbouwspecialist van Boerenbusiness.nl.

Vandaag maakte Bayer bekend dat het Monsanto overneemt voor 59 miljard euro. Door de overname ontstaat een wereldleider. "In Amerika is Bayer nu nog niet erg groot. Bovendien denken ze in de VS ook heel anders over zaadveredeling dan in Duitsland."

Behalve het zoeken van een nieuwe markt speelt ook geld een belangrijke rol bij de overname. "De laatste tijd gebeuren er veel overnames in de agrochemie", zegt Van der Woude. "Boeren verdienen steeds minder met hun gewassen, dus ze hebben ook steeds minder geld om bestrijdingsmiddelen kopen. De leveranciers van deze middelen zullen hun prijzen dus moeten aanpassen, wat uiteindelijk leidt tot fusies en overnames zoals deze."

Wereldbevolking

Het chemiebedrijf Bayer en de zaadveredelaar Monsanto begeven zich op het eerste gezicht op verschillende marktgebieden, maar volgens Van de Woude krijgen de sectoren steeds meer met elkaar te maken. Genetisch modificeren van gewassen en bestrijding van plantenziekten zijn beide manieren om de landbouwoogsten te verbeteren.

"De link tussen de twee bedrijven wordt daardoor steeds sterker. Door het groeien van de wereldbevolking is er steeds meer voedsel nodig om schaarste te voorkomen."

Ook Nederlandse boeren zullen indirect de gevolgen merken van de recente overnames in de landbouwchemie. "Die krijgen minder keuze tussen partijen om hun bestrijdingsmiddelen te kopen. De boeren vrezen dat ze met dit soort overnames afhankelijk worden van slechts een paar grote bedrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl